Просмотр полной версии : Клуб чи проект - "Афганістан 1979-1989". Західний регіон.
Вітаю шановне страйкбольне панство!
Отже, усі ми моделюмо чи реконструюємо якісь війська (роди військ) різних країн світу. Граємо на різних іграх великих чи то маленьхих...
А чи є в нас усіх можливість і головне бажання зробити певного типу проект про військові дії ОКСВА проти моджахедів періоду 1979-89 рр. на теренах Західної України? Я вважаю, що це тема надзвичайно цікава і криє в собі багато цікавих речей для усіх нас.
Напевно ви всі знаєте, що у Криму і взагалі на півдні ЮА такі проекти не в новину, ну їм сам Бог велів, з такою територією антуражною робити такі речі. Не в кожного з нас нажаль є можливість потрапляти на такі ігри туди, оскільки це і час на дорогу і витрати на ту ж дорогу і ще багато інших ньюансів. От і виникла ідея створення типу "фан-клубу" на тему тодішнього конфлікту в нас на західній території. Нехай у нас не має скелястих гір які б відповідали антуражності тих подій, але ж і Афганістан це не лише гори! Провівши певну інтернет-роботу, виявилось, що там є також і живописні долини, і невеликі хвойні і листяні ліси, і річки поряд з якими розкинулись великі зелені оазисні території, степні рівнини і т.д. хоч цього там і не дуже багато, але таке є.
Одним словом суть теми така:
1- Чи є підтримка такої ідеї серед страйкболістів західних регіонів?
2- Чи цікавий такий проект як не лише на одну-дві гри, а на якісь постійній основі?
3 - Є у нас в регіоні люди, які теж зможуть і будуть робити ігри цього проекту в себе?
4- Чи готові ми всі якоюсь мірою вкласти свої гроші в якісь (для початку) мінімальні речі для антуражності себе як солдат того періоду з двох воюючих сторін?
5 - Чи не пошлете ви мене з тою ідеєю куди по далі :?: :mrgreen:
Попросив би усіх хто вперше відпишеться у цій темі, в кінці повідомлення поставити: "+" (Підтримую) або "-" (Не підтримую) проект.
П.С. Першу (пілотну) гру готовий зробити!
На постійній основі був би цікавий проект по Афганістану, але 2003-2011 років з контенгентом ISAF :D
На постійній основі був би цікавий проект по Афганістану, але 2003-2011 років з контенгентом ISAF :D
Друже я знав, що ти так скажеш! Чесно! Ну тут нічого дивуватись, це Ваш профіль)))))
DrumBumBum
06.07.2011, 08:35
Сразу на ум приходят Львовские "Сфинксы", у которых "Афган" основное направление.
Я не являюсь фанатом ни реконструкции, ни моделирования. Форму и снаряжение подбираю исключительно из соображений удобства, функциональности и надёжности.
По условиям антражности, для участия в тех или иных играх, за ту или иную сторону часто приходится докупать элементы одежды или снаряжения, поэтому ни афган, ни чичня, ни косово совершенно не противоречат моему фен-шую.
Любой твой проект, Руслан, я поддержу двумя руками и всю необходимую помощь окажу. Чем больше интересных и разнообразных игр будет проводиться у нас в регионе, тем больше нам уважения. Ведь не секрет, что мы достаточно отсталые в этом направлении, громких проектов раз два и обчёлся, потому ешё раз - Я ЗА!
Буду краток. Я только ЗА :!: . Всем чем смогу, помогу.
BarmaLINI
06.07.2011, 08:55
http://m.io.ua/img_aa/medium/1732/55/17325582.jpg
:) готов
+, есть комплект на СССР, но это только у одного чел.
А так то да - "Сфинксы" это по из специализации
да это наша тема :ugeek:
мы за!!!
Дякую друзі за підтримку! Мені це важливо було знати, щоб розпочинати цю справу чи ні.
Ну тоді, залишилось на ці вихідні поїхати додому, щоб остаточно визначитись із усіма деталями, для цього проекту. Антураж же ж має бути присутній ;) .
В разі якогось "пособнічіства" буду звертатись, до вас панове, хто запропонував допомогу. Оскільки можливо і дійсно якісь маленькі "фактори" треба будуть з вашої сторони.
Сценарій для гри готовий на 75%. Гра буде, кажу одразу, з рольовими елементами (ну не можу я без того :D ). А ще...
Одним словом не буду забігати наперед... зараз головне правильний полігон все таки підібрати.
Отже, майбутні воїни ОКСВА підлатуйте форму і чистіть зброю, а моджахеди беріть зброю виходьте з аулів на "джихад". :)
П.С. Пишіть далі, хто цю тему читаю, чи підтримуєте проект, чи ні.
П.С.С. Ще раз дякую за підтримку мої соратники!
Напевно ви всі знаєте, що у Криму і взагалі на півдні ЮА такі проекти не в новину, ну їм сам Бог велів, з такою територією антуражною робити такі речі.
природа це так, але багато роботи проводиться і підготовчої роботи: пошук форми (насамперед пошук. а вже потім новошив), зустричі з "афганцями", вивчення спогадів, історичних матеріалів.......
особливістю наших проектів є поєднання страйкбольної гри та реконструкції бою (у грудні був БТР та холощена зброя)
якщо допоможе
http://airsoft.ua/forum/viewtopic.php?f=16&t=39545
http://airsoft.ua/forum/viewtopic.php?f=16&t=41745
було багато помилок. наприклад, один ветеран сказав, що ми дуже "нарядні та красиві", бо по формі вдягнені були тільки ті, хто з Союзу тільки прибув, а так - форма №8, що вкрали то і носим: штані від КЗС+сорочка офіцерська зелена+пакуль на голові......
одним словом, бажаю вдалих заходів на афганську тематику
Padre дякую за підказки і за те, що ділишся своїм досвідом.
Ну ми для початку одразу окреслили - "пілотний проект". Тому добре розумію, що реконструкторської гри не получиться, мета полягає в тому, щоб створити наближений до того періоду фактор\атмосферу гри. І те, що приїдуть наприклад усі в формі і будуть "дуже красивими"(с), то це напевно нічого поганого не буде значити. Якщо проект буде діяти далі, то впевнений, що на 2 гру вже підготовка буде зовсім інша, як і зовнішній вигляд так і саме розуміння того, що гра має мати як і свій колорит так і антураж, як збоку оргів, так і самих гравців.
Силки корисні! Декілька сторінок вже прочитав, і натрапив, на свої ідеї які вже реалізовані у вас. Значить не все так погано у нашому домі ;)
мета полягає в тому, щоб створити наближений до того періоду фактор\атмосферу гри
Хлопці! Атмосфера - це найголовніше!
після гри я ще тиждень був під враженнями і досі усім розповідаю, даю дивиться сюжети по телебаченню та робочі записи.
Грудень, погода була жахлива і багато хто не приїхав. всю ніч був дощ. Зранку навіть думали відмінити реконструкцію. Але як тільки приїхав БТР, вирішили захід проводити в повному обсязі. До того ж, подивиться «бій 9-ої роти» приїхали ветерани-афганці та матроси строкової служби із штабу ВМС України, прибуло телебачення.
Коли ветерани дякували, а матроси говорили: «а можна з Вашим автоматом сфотографуватися?» ми розуміли, захід вдався та вже не звертали уваги на погодні незручності. Потім польова кухня + «спецнапої» = вдала кінцівка.
Маленька таємна натяк-порада: польову кухню нам повністю забезпечила приватна фірма, що годує Українське військо. З них тушняк, каша та чай, а з нас 2 добрих слова подяки у телесюжеті. Грамотна безкоштовна реклама їм = економія витрат нам.
Правда певну допомогу у посередництві надалі ветеранські структури. Якщо є з ними контакт, вони можуть попросити у спонсорів певну допомогу і у вас вийде добрий спільний пам’ятний захід.
аналогічно ви можете звернутися до військових, їм теж необхідно "закривати плани" з військово-патріотичного виховання та популяризації військовї служби за контрактом
До речі, до нас навіть завитали члени московської знімальної групи «9 роти», що відпочивали у Севастополі. Оскільки, вони не були зайняті у постановці (тільки один дим підпалили), то активно вивчали українські напої :D , тому все, що я пам’ятаю, це їх намагання довести, що реально в Афганістані була «8-ма рота», а не 9-та, як у фільмі.
Padre як я тебе розумію! Це, що стосується вражень. Підказки твої не лише дуже доречні, але вже і втілюються в життя)))
І ти знаєш...те, що ти казав, що хотіли відмінити гру...але провели і все вийшло чудово (незважаючи на дощ, та ще й в "Афгані"), то ви просто молодці і вмієте доводити почате, до кінця.
Нархунок фірми яка готує їсти, то підхід правильний! Я думаю, що і ми цим теж скористаємось!!! Ех стільки задумок є...тепер би ще й територію знайти яку треба. Є кілька варіантів, але в кожного свій мінус :(
Полная антуражность бойцам того периода, это конечно здорово, но делать жесткий дресс-код на первой же игре, я думаю будет лишним. ИМХО.
DrumBumBum
07.07.2011, 11:03
Дресс под тему афгана вполне доступен и игра не на завтра назначена. Думаю подготовиться под силу каждому.
вибачте, що знов втручаюся, але повністю згоден
Дресс под тему афгана вполне доступен
в умовах літа:
одяг: КЗС або КЛМК "Береза" приблизно 200 грн. я взяв КЛМК, який наш хлопець у Рівному купляв через Інет :)
взуття: "адидаси" з трьома полосами, або звичайні берци, або купити дешеві кеди з чотирма полосами 2 відірвати та будуть т.зв. кімри ("радянскій адидас")
головний убір: кепка/панама - в середньому до 60 грн, навіть новошив
щодо форми "афганки", то у деяких частинах ЗС України вона ще трапляється на складах та її видають на "робу" підрозділам матеріально-технічного забезпечення. якщо поруч є автобат або танкова частина, можна спробувати - "добрий прапор" завжди знайдеться. це у нас проблема, бо усе морськє
Таир, с тобой хоть куда ) Во всем за, только Калаша не хватает мне ( но мы над этим работаем
вибачте, що знов втручаюся, але повністю згоден
в умовах літа:
одяг: КЗС або КЛМК "Береза" приблизно 200 грн. я взяв КЛМК, який наш хлопець у Рівному купляв через Інет :)
взуття: "адидаси" з трьома полосами, або звичайні берци, або купити дешеві кеди з чотирма полосами 2 відірвати та будуть т.зв. кімри ("радянскій адидас")
Про Горку - 1 забыл))
ЗЫ. И что по разгрузкам да и самим приводам? 74-ки как то не ганц, а вот АКМы...... Коль на то уж пошло))
DrumBumBum
07.07.2011, 15:40
Пояс А - 150грн.
74 калаш - тоже вполне фен-шуй.
горка 1 - от 350грн - это уже деньги, согласен, но не всем же в горках бегать!
Пояс А - 150грн.
74 калаш - тоже вполне фен-шуй.
горка 1 - от 350грн - это уже деньги, согласен, но не всем же в горках бегать!
Более-менее толковая реплика первой Горки начинается от 450 грн.
Я Виталий не за себя переживаю, у меня практически всё есть по форме и снаряги (окромя ливчика), я за народ который «моделирует» запад.....Им будет наломно покупать вещички.
Лан, это всё лирика.
Я уже хочу поучаствовать в этой игре!!! :D
DrumBumBum
07.07.2011, 19:00
Более-менее толковая реплика первой Горки начинается от 450 грн...
Оригинал от 300 до 700 в зависимости от размера.
Бачу я запізно приходжу з роботи, тут вже ціла полеміка вимальовується :)
Таир, с тобой хоть куда ) Во всем за, только Калаша не хватает мне ( но мы над этим работаем
Дякую за підтримку. А "калаш" і в друга позичити можна буде)))
в умовах літа:
головний убір: кепка/панама - в середньому до 60 грн, навіть новошив
Слушна порада по дрес коду на гру, в крайньому разі комусь вона вже допоможе. Хоча є ще така сугубо реконструкторська з якої теж багато можна цікавого взяти для себе - viewtopic.php?f=39&t=24519 (http://airsoft.ua/forum/viewtopic.php?f=39&t=24519)
Дресс под тему афгана вполне доступен и игра не на завтра назначена. Думаю подготовиться под силу каждому.
Істину глаголиш мій друже!!! Над витрат (мені здається) жодній із сторін тут не передбачається. Ну хіба якщо вже все зібрати, щоб як Устав і книжка пише :)
Правильной дорогой идете!!!! Поддержать ваш проект могу, наверное, только участием. Люблю отыгрывать различных ролевых персонажей на играх, если будут такие в сценарии, готов поучавствовать. Надеюсь дресс-код на сам проект не будет очень реконструкторским, но и некоторая жесткость тоже обязательна. Игрок должен быть четко идетифицирован без разноцветной повязки на руке))) Оглашайте требования по антуражу как можно раньше игры, чтобы иметь возможность купить необходимое. Очень надеюсь проект состоится и будет продолжаться, потому что действительно ездить на юг за интересной игрой тяжело и дорого. Советую планировать игры на сезон поздней осени, ранней весны и даже на зиму. Так легче вписаться в плотный график других всеукраинских игр.
Да, еще раз да. Шикарный проект теперь и на западной Украине. С огромным удовольствием приехал бы к вам хотя-бы уже по двум причинам: 1. Любимая тема для реконструкции. 2. Если на проекте сэр Быков (Alpha4), ждите экшена... если останетесь в живых! :lol: Удачи вам.
Odnoglazui
10.07.2011, 07:29
Мужыки всем привет может поздновато увидел тему, но все же!!!!! Думаю Таир отличная идея!! Я и мои ребята будут только за!!!!!!!!!!!
привіт друже!
радий чути що і в нас на Заході зявиться цікавий проект по Афгану.
звичайно б хотілося Афгану нового як вже писав Орест. ну нам він ближче до душі і до спорядження ;)
але твоя пропозиція також є дуже цікавою
в разі чого можеш розраховувати на кількох моджахедів з нашої сторони :D
правда прийдеться знайти десь кілька АК47 :?
ну але то така справа - можна якось вирішити навіть на перший раз в оренду взяти на гру. думаю є команди яке таке практикують.
П.С. так що ми тебе підтримуємо. ми тільки ЗА. (жирний +)
Правильной дорогой идете!!!! Поддержать ваш проект могу, наверное, только участием. Люблю отыгрывать различных ролевых персонажей на играх, если будут такие в сценарии, готов поучавствовать. Надеюсь дресс-код на сам проект не будет очень реконструкторским, но и некоторая жесткость тоже обязательна. Игрок должен быть четко идетифицирован без разноцветной повязки на руке)))
Підтримка хорошою рольовою участью то теж значна і важлива підтримка! Такі ролі будуть! Тебе вже заніс на "замітку"!!!
Нарахунок дрес коду, то він ТОЧНО не буде реконструкторським, буде дуже наближеним до тих часів, але з поблажками мінімальними, щоб як ти кажеш обійтись без пов"язок на руках (це вже не "ті часи").
Да, еще раз да. Шикарный проект теперь и на западной Украине. С огромным удовольствием приехал бы к вам хотя-бы уже по двум причинам: 1. Любимая тема для реконструкции. 2. Если на проекте сэр Быков (Alpha4), ждите экшена... если останетесь в живых! :lol: Удачи вам.
Дякую за підтримку, це приємно! Якщо все буде гаразд будемо чекати в гості! А зах.Укр. потребує такого проекту зважаючи на велику кількість зацікавлених в цьому людей і яким не вдається потрапити на справді реконструкторські ігри.
Мужыки всем привет может поздновато увидел тему, но все же!!!!! Думаю Таир отличная идея!! Я и мои ребята будут только за!!!!!!!!!!!
Не пізно друже!
привіт друже!
радий чути що і в нас на Заході зявиться цікавий проект по Афгану.
правда прийдеться знайти десь кілька АК47 :?
ну але то така справа - можна якось вирішити навіть на перший раз в оренду взяти на гру. думаю є команди яке таке практикують.
П.С. так що ми тебе підтримуємо. ми тільки ЗА. (жирний +)
НУ я думаю за моджахедів не тільки "калаши" повоюють, але й інші взірці зброї))) Жирний плюс твій пішов в копілку проекту))) Це добре!
Тепер по-суті справи. На вихідних ганяв додому в Радік не тільки на тренування, але на огляд полігону і розмову із людьми "власть імущіми" без яких важко буде, щось зробити в нас. Полігон маленький виявився один, а другий якийсь не такий як треба. Але зато появилось на горизонті ще два полігона, нажаль ні одного не другого ще поки на свої очі не бачив. Як би не було завдяки вашим постам (це стосується усіх) проект все рівно відбудеться! Приблизний час проведення гри, попередньо, (якщо все піде по плану) - вересень місяць. Адже хочеться зробити гру якомога антуражнішою, щоб голосна назва була підкріплена і якимись цікавими особливостями полігону і самої гри ;) .
Раз народ так тепло відреагував на ідею проекту, то як на мене, намічається "ще те" дійство... 8-)
Скажу лише, що як на мене, то ігрова територія біля Тучинського полігону - один із варіантів локації для таких ігор.
до речі Таїр я ж пригадав що в часи експансії СРСР в Афгані під прикриттям діяли Зелені берети США які допомагали (навчали) моджахедам вести бойові дії проти Червоної армії.
і то можна якось використати.
то тобі так би мовити на замітку.
BarmaLINI
13.07.2011, 17:12
до речі Таїр я ж пригадав що в часи експансії СРСР в Афгані під прикриттям діяли Зелені берети США які допомагали (навчали) моджахедам вести бойові дії проти Червоної армії.
да да .. есть документальный фильм по этому , Рембо-3 называется ;)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Браво
до вашого відома Усама Бен Ладен активно користувався допомогою США. і американські специ проводили інструктажі для бойовиків того ж Бен Ладена.
як не як на той час США і СРСР знаходилися в стані Холодної війни.
BarmaLINI
13.07.2011, 17:54
до вашого відома Усама Бен Ладен активно користувався допомогою США. і американські специ проводили інструктажі для бойовиків того ж Бен Ладена.
як не як на той час США і СРСР знаходилися в стані Холодної війни.
и носили они кеды . кзс и ауг
ну нельзя, ж настолько опошлять идею
есть для Афганистана и Ирака современного куча игр на Украине
Я розумію до чого ти хилиш. Але навіть якщо вони там і діяли на самій території, то це були поодинокі випадки і тоді вони нічим не відрізнялись від рядових моджахедів. В основному всі ці "зелені берети" були інструкторами які просто навчали афганців правильно діяти, але знаходились вони не на території Афгану, а в Пакистані і інших країнах.
ТОму навіть якщо буде такий персонаж, то він не буде у "вудланді" "аку" чи в самому зеленому береті. Отакі справи друже!
Ну це ти вже жостко загнув :D , ну але правильно. А там так і думають, що без Рембо там війну би всі програли.
П.С. Думаю в скорому часі викладу на обговорення дрес код сторін. Так би мовити до офіційного анонсу ще встигнемо провести "розбор польотов"(с) по цій темі.
малося на увазі що можна придумати якусь місію : типу проскочила інфа що до моджахедів в їх табір має прибути який дивний чувак десь з Заходу(мається на увазі США) і дано розвід групі це підтвердити.
я не мав на увазі щоб я і мої бійці бігали на грі як амери. я просто закинув ідею яку можна реалізувати або просто пропустити. і на цьому все :)
нам і моджахедів вистарчить по повній.
+ мочити комуняків в образі афганця дуже приємна річ :twisted:
мочити комуняків в образі афганця дуже приємна річ :twisted:
Комуняки теж навчені мочити, і "американцям" і духами всякими, по горло навчені. Так шо мочитель комуняк, не спіши так, з штанів не вискочи в спробах :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
на "лічності" попрошу не переходити "нездоланний" комуніст
Для певної агітаційності і одночасно наглядності - http://rvb.com.ua/history/afganistan-19 ... -1-ya.html (http://rvb.com.ua/history/afganistan-1979-89-fotografii-oksv-chast-1-ya.html) (фото радянських вояків з тої війни).
+ мочити комуняків в образі афганця дуже приємна річ :twisted:
я конечно не коммунист, но попрошу как то поспокойнее с репликами.... :!:
Odnoglazui
18.07.2011, 18:38
Ну не всем же быть плохими(русскими) комунистами!!! Которых американцы всегда побеждают.....
Так, комуністи, капіталісти і решта політично неспокійних громадян...
Обмінялись люб'язностями й годі.
Viking ще раз побачу подібні закиди, будеш представлений до урочистого попередження.
Перед всіма вибачаюся!
і політичні погляди тут ні до чого. в мене є своя думка я її висловив. якщо когось це зачепило ще раз вибачаюся.
+ уточню я мав на увазі не всіх хто воював на стороні СРСР, а саме окремих комуняків.
П.С. мій дядько до речі воював в Афгані проти моджахедів не за власним бажанням а через комуняків і зараз навіть подяки за це не має.
ось так дорогенькі.
BarmaLINI
18.07.2011, 23:40
Перед всіма вибачаюся!
і політичні погляди тут ні до чого. в мене є своя думка я її висловив. якщо когось це зачепило ще раз вибачаюся.
+ уточню я мав на увазі не всіх хто воював на стороні СРСР, а саме окремих комуняків.
П.С. мій дядько до речі воював в Афгані проти моджахедів не за власним бажанням а через комуняків і зараз навіть подяки за це не має.
ось так дорогенькі.
"комуняки"
1 мой отец когда служил был комунистом, все тогда были ..
2 Афганистан занимает первое место по опиумному маку в мире
3 любим Америку ? талибы пришли к власти, производство опиума упало в 4 раза, сейчас производство на том же уровне (опиум идет не только наркомафии, а еще и медицине во всем мире)
4 допиши сам, почему там бьли , например англичане в начале века, дальше своим критически думающим додумай остальное
А давайте уроки історії і аналітики плавно перейдуть в приват...
Інакше всі пости на тему великих роздумів "хто, кому, що, куди і чому" будуть знищуватись без попередження.
Одним словом суть теми така:
1- Чи є підтримка такої ідеї серед страйкболістів західних регіонів?
2- Чи цікавий такий проект як не лише на одну-дві гри, а на якісь постійній основі?
3 - Є у нас в регіоні люди, які теж зможуть і будуть робити ігри цього проекту в себе?
4- Чи готові ми всі якоюсь мірою вкласти свої гроші в якісь (для початку) мінімальні речі для антуражності себе як солдат того періоду з двох воюючих сторін?
5 - Чи не пошлете ви мене з тою ідеєю куди по далі :?: :mrgreen:
Цитату згадано для тих, хто забув, чому ми сюди приходимо...
На цих вихідних був в Радіку і оглянув 2 місцини майбутніх баталій афганської війни 1979-89 рр. (на страйкбольний манер).
Отже, є таке село Дружба, що за 17км від Радивилова. В цьому селі неймовірно шикарний полігон гористої місцевості! Ш.Т.У.Г. навіть провів там тренування (вечір-ніч) і просто був в захваті від території, і відлуння від вибухів і пострілів! Гори зовсім по іншому ставлять сприйняття звуку ніж будь що ще.
Територія майбутнього полігону буде десь 3,5 на 3 кілометри. Там є: впадини, висотки, круті склони, похилі склони, кущі, поодинокі дерева, по краях полігону ліси, є участок з високою травою (в 1 м. висотою), є "лідируючи" висоти на яких так і хочеться поставити блок-пост який би контролював усю територію та багато іншого. Одним словом казка!!!
З мінусів- 1) близько до села, 2)погана дорога до полігону з Радивилова.
ну те що село близько то не страшно якщо є дозвіл на проведення гри від влади і т.п. то думаю все буде дуже навіть ОК ;)
є таке село Дружба, що за 17км від Радивилова. В цьому селі неймовірно шикарний полігон гористої місцевості!
Руслан, а это действующее село - в плане что там живут люди и рядом просто горы, где можно побегать или это заброшенное село, в которое можно спуститься с гор, как в кишлак и т.д.
Вопрос - только горы или урбан тоже присутствует?
Як вже сказав Сакуп село діюче! Тому і можливих некомбатантів теж вистачатиме, але є варіанти вирішення цього :)
Кішлак буде! І напевніше за все він буде навіть не один. ;)
На цьому тижні викладу інформацію по грі. Лише буде із своїми бійцями орг-комітетчіками узгоджено дату проведення. Це або кінець вересня, або перші числа жовтня.
вибачте, що втручаюсь
але сімферопольські хлопці дуже гарно назнімали нашу гру
http://krasnayazvezda.io.ua/album467488
Хочу Вас расстроить, "зеленых беретов" там практически не было. Инструкторского состава там хватало и без них, а вот ЦРУшники там присутствовали. ;)
Наступив новий рік, доходять до кінця св"ята, всі все досвятковують)))
На цей рік командою Ш.Т.У.Г. планується проведення так би мовити гри "САРХАД 2" (назва може буде інша, а може і залишиться, суть не в тому).
Всі хто був на першій бачили полігон, бачили супротивників і т.д.
Так от, якщо на першу гру ОКСВА було 32-35 чол, а "духів" 19-20 то такого не можна допустити на другу. Самі розумієте, що мала кількість духів не змогла поставити себе в повний ріст (ну це не тільки кількість звісно, але і пофігістичне ставлення деяких до завдань і нерозуміння самої суті такого міроприємства).
Я веду до того, що моджахедам необхідні правовірні соратники! Інакше все знову зведеться до гри "сховайся в горах".
Які є пропозиції по цьому питанню? Оскільки мала кількість негативно позначиться на діях обох сторін, давайте щось придумаємо, або загітуємо "сомнЄваЮщіхсЯ".
Моя перша пропозиція до цього - зменшення духам внеску в порівнянні із ОКСВА.
(... і нерозуміння самої суті такого міроприємства).
Це точно!!! Підбіг до мене дух, і сказав: -" Дайте мне квест!:lol: ". Я секунд 10 не знав шо робити, сміятися чи плакати:?:.
ИМХО, уменьшение взносов не выход так как цена и так была гуманная.
Можно пробовать агитировать на мероприятие южные регионы Украины - там есть прекрасный клуб Восток.
Можно подключать НАТО, ИСАФ которые могут побыть на стороне моджахедов.
P.S. очень бы попросил модера подчистить спам про комуняк и бенладена в кедах. И тогда удалить эту строчку.
ИМХО, уменьшение взносов не выход так как цена и так была гуманная.
Можно пробовать агитировать на мероприятие южные регионы Украины - там есть прекрасный клуб Восток.
Можно подключать НАТО, ИСАФ которые могут побыть на стороне моджахедов.
НАТО і ІСАФ це якщо зробити проект по сучасному Афгану, то тоді так. Але це все рівно питання духів не вирішує, оскільки всі заполонять військові контингенти Західних країн. А хто закупився на ОКСВА буде думати чи йому потрібно ще пірухан із шальварами і пуштункою.
Відносно Півдня України то це дійсно був би дієвий варіант, якби не - 1) Ігри в Криму і Одесі по цій же темі, 2) Пряме сполучення із Радивиловом хоча б потягів.
На зах. Укр є спеціалізовані команди які моделюють якихось арабів? Хтось в курсі?
Таир, наверное ты меня не понял.
НАТО и ИСАФ - могут попробовать переодется в моджахедов именно на сответсвующий периуд 79-89. Современность тут непричем.
Насчёт Одессы и юга там есть то, что спрашиваешь - специализированые команды. Вот то, что им добиратся сложно эт да, но тут или на машинах, или до большоего города а оттуда бус на заказ. Бус можно оплатить как раз со взносов.
Да Сеннік, вибач не зрозумів!
Але ж ти знаєш, як наші американці не люблять знімати свої "уніформи" і переодягатись не в "демократів"))))
Треба проводити агітроботу напевно, для того, щоб "духів" було більше. А відносно твого варіанта про доїзд на полігон "південних" то досить слушна порада відносно буса і обл.центра!
Дата наступної гри по мотивах війни в Афганістані 1979-89 рр, буде проводитись: 1)або в кінці серпня,2)або самий початок вересня. Тобто приблизно 25-26.082012р, або 8-9 вересня. Трохи пізніше буде точно озвучена одна із цих дат.
Дати озвучені для того, щоб бажаючі мали час і підготуватись, і скупитись всякими "обладунками", і трохи почитати якусь інформацію про цю війну, ну хоча б подивитись фільми на ту тему (як док. так і художні), що бути в курсі на яку гру їдете. Оскільки як писав МАК в попередніх постах квестів ніхто видавати не буде! Будуть завдання, будуть місії, буде війна в стилі МілСім, але як говорив ще про першу гру - мАчілава не буде!
І того разу ніби всі із цим погодились і "розуміли" куда їдуть, а під час самої гри підходили і питали - де ж і коли можна пострілятив "супостата"? "Чого "духи" ховаються, їх ніде видно?" Або "...рускі сидять на заставах і не вилазять, як їх вбити?" - такі питання...ну...м"яко кажучі дитячі.
Тому ще раз хочу наголосити, що гра реально не для всіх! Тут треба просто проникнутись цим духом, того періоду (причому обом сторонам), треба зрозуміти суть тої війни і відносин як між собою в кожній із сторін, так і з мирним населенням, із спілкуванням між людьми в ІСЛАМСЬКІЙ країні, тактика і ведення бойових дій того часу обома сторонами (це не значить, що треба тільки так як тоді, але...), як підготуватись до самої гри в ГОРАХ (туман, постінйе навантаження на ноги, спуск-підйом-спуск і т.д., висока вологість в раннішні часи, можливий вітер від якого не сховаєшся і так далі). Ну про це все ми будемо ще говорити, причому почати краще вже зараз, щоб бачити, що ВИ як учасники хочете бачити на грі від своїх ворогів і так само від своєї сторони. Ну і що має бути на самій грі, для її покращення.
Пишемо, раніше обговоримо - краще реалізуємо всякі такі ньюанси.
Таир, предлагаю либо создать отдельную тему - предложения и пожелания. Чего бы хотелось, что реально хотелось поменять и т.д.
Причем уговор -тапками и гамном не кидаться. Думаю все понимают о чем речь. Есть пара идей, я тебе их озвучил, предлагаю вынести на обсуждение.
Мотивация - одни любят ходить строем, других хлебом не корми, дай ночью кого-то прирезать, ну а третьим гранат побольше, шоб не кончались... ) А так можно будет продумать сценарий и миссии.
Мысли?
Все вірно БУМ кажеш, просто тему зробити можу, але якісь обговорення то можемо вести і тут (так би мовити весь архів проекту).
Як писав раніше в постах, висловлюйте своє бачення того, що має бути на грі для ОБОХ сторін! В будь-якому плані і ракурсі.
Висловлюйтесь всі, хто був чи не ебув на грі. Важлива думка всіх кому цікава тема!
и тишина...
ладно, есть несколько мыслей
Моджахеды
разделить на группировки, принципиально не зависящие друг от друга. Реализация: афганцы, таджики, пуштуны, джигурдинцы. У каждого своя миссия, своя цель (накротрафик, торговля людьми, укуренные правоверные джихадомены).
группировки между собой могут как договориться, так и воевать. Ну повздорили пацаны, чо. Решение вопроса напрямую зависит от авторитета и умения вести переговоры полевых командиров. В итоге - у каждого своя цель и задача (штурмовики воюют, ролевики - играют), глобальный квест для всех.
Мирное население
Руслан, вот хочешь обижайся, хочешь нет, но я скажу... Горячее питание на играх более одного дня - тупо маст хев. Без этого никак и никуда. Первое, второе, опционально - чай. Сутра - кофе. Найти кто бы этим занимался - не проблема, девочек в кишлаке я видел. Поверь, это работает - просто на ура.
Мирный кишлак. Минимум 2-3 "дома". Для чего - кишлак - зона вне конфликта + радиус 50 метров вокруг него. В кишлак могут прийти как шурави, так и моджахеды. Убивать, пленить запрещено. В кишлаке все гости, а сами знаете, что и кто есть гость на востоке. Цель - поговорить, поболтать, узнать информацию о караване, обменять дурь на тушенку, девочек на патроны и т.д.
Шурави
больше жизни, больше отыграша. Если человек идет к вам без оружия, не обязательно его отпроваживать, можно же и поболтать, вдруг чего интересного расскажут. Нет, не надо проводить по минному полю, мимо пулеметчиков в командный пункт, но обыщите, узнайте че надо, а может вам чего охото...
больше уважения. Если пришел староста - не пустить его и не поговорить - западло. Модель поведения, как и выше, помните, вы не приехали убивать, а помогать дружественному народу.
не обязательно убивать. Стреляйте в ноги - это ранение, берите пленных. Их можно выкупать, обменивать, заставлять работать. В Киеве на игре у нас моджахед пленный два окопа в песке вырыл. Никто не обиделся, все довольны. И как правоверный мусульманин даже от бутерброда с салом отказался.
Для всех (сугубо имхо)
играть, а не побеждать. Я еду на игру - ИГРАТЬ. Мы ИГРАЕМ в афганскую войну, со всеми ее тяготами и лишениями. Если на след. игре не будет отыгрыша - смысл мне днем когда видно идти к шурави, если с ними ни поговорить, ни договориться. Штурмовать в лоб, спасибо, в рай к пышногрудым девам я еще успею. Поэтому от безвыхода снова уйду курить кальян. А если совсем грустно - пить вино и играйте без меня. Ну уж очень обидно было потерять пол игрового дня (световой день) на прошлой игре именно по этим причинам. Уже и с Таиром пришел, ну думаю хоть сейчас языками зацепимся, уже и с солдатом одним почти договорился - нет, валите отсюда...
кстати про валите. Эт самое, мы хоть и мусульмане по игре, по послать куда надо и по русски можно, а особо ретивым уже после игры, чтоб правила ФСУ не действовало можно и по лицу заехать. Бог миловал, на этой игре таких ситуаций не было, но все же, давайте не будем забываться. И вообще, я считаю, за мат на игре надо давать бан. Имейте уважение.
что наша жизнь - игра. Не забывайте, что мы играем, что мусульмане молятся, старейшину уважают, в Афганистане нету квестов, тут все думают, как выжить. Здесь есть неписанные законы и правила. Давайте сами создавать атмосферу.
давайте приезжать играть, а не побеждать (надеюсь смысл ясен).
Абсолютно згідний зі всім сказаним! Думаю до гри, нам всім ще треба як слід підготуватися. Хочеться нормального ставлення, бо коли йдеш без зброї, розгрузу і т.д, і за 50м від тебе боєць ОКСВА починає кричати -"Стаять *ука, а то стрелять буду! *блом в землю, бегом!". То дійсно, після гри, можна поговорити і по іншому. Та й правовірні, в загалі то теж не матюкаються!!!
Мак, давай не эт самое. Отыграли, проехали. Говорим по сути.
Вот мне право интересно узнать мнения других игроков, какие-то предложения. А то если отлько три человека будут лясы точить - смысл тогда от 100500 населения, которые приедут на игру. Все повторится сначала.
Згідний з тобою. Але як бачиш, зараз цей форум щось не дуже переглядають.:-(
GAladraNEC
27.02.2012, 13:44
"зря-зря-зря...." кому надо, тот следит за форумом)
На игре не был, но наслышан/начитан... Идея Бума я однозначно поддерживаю и за отыгрыши и за маты на игре (не раз и на многих играх их наблюдал.... ну да заигрался, но ведь «меч ранит голову, а слово душу»...
На следующую игру готов приехать, вплоть даже квестовым персонажем или просто мирным... и хотелось бы попасть в обстановку, прожить два дня на «востоке» (пускай на игровом и созданным самими игроками (а ведь именно ИГРОКИ, УЧАСНИКИ и лишь потом ОРГИ создают обстановку на игре и сам игровой процесс)... поэтому, «да прибудет с вами сила»
и это: «Как это некормят?! Что в деревне есть нечего, голод что ли.... русские всю еду вывезли?» ( Дед Ахмед )
За «веткой» слежу постоянно)) На игре, как и Дима не был (хотя очень хотел), но наслышан. Полностью поддерживаю Бума.
Темка то читабельная, прото не все пишут :)
По отыграшу я вам скажу это вопрос оооочень сложный. Ну не лезет обычный человек на пушку и не провоцирет на выстрел.
Но вот зато по атмосфере тут в руках каждого, и цинки из под патронов в качестве кастрюльки, и ящики из под снарядов. И отсутствие любимых ПЭТ бутылок.
А с матюками тут просто..... Умный в ответ на матюки матюкатся не будет. Да уж тяжко сейчас с такими. Я например не могу удержатся особенно в ответную :(
BarmaLINI
27.02.2012, 15:20
да я тоже слежу :) а то если и в этом году приготовленный комплект не одену. продам его нафиг
(а ведь именно ИГРОКИ, УЧАСНИКИ и лишь потом ОРГИ создают обстановку на игре и сам игровой процесс)...
Мудры слова твои!
А всіх бажаючих ласкаво просимо на САРХАД 2.
Хочу рацию, и чтоб натуральную по весу и размеру, обтянуть кирпичи, обшить брезентом, сделать антену, наушники даже найти похожие можно. Чтоб если уже имеешь связь между бандами (взводами), то радист уже нагружен по самое не хочу. Мобильники, конечно, не отменяли, но не кошерно...
Я могу взятся за реализацию, но если их делать штук 6, при учете веса скажем в 3 кг, то это на горбу 18 кило везти из Киева.
Заморачиваемся или как?
Рації спробую дістати оригінальні, не робочі звісно, але... По кількості точно не скажу. Точно дам знати за два тижні.
Ух!
Виявляється ми з Бумером даремно грішили, що тема не читається))) Бачу, що читається і то досить активно.
Відносно рацій (якщо в МАКа не получиться роздобути), то Бума тоді вишлеш Новою Поштою, ми зустрінемо і оплатимо!
Також зробими більш правдоподібніші цинки на патрони.
Відносно харчування, то треба спробувати. Просто коли був СТАЛКЕР 3, то там кухня була і т.д. А тут...ну хіба з селянами домовитись чи що? Хоч я не зовсім стороннік на добову гру ще й кухню діставати, але обіцяю поговорити з людьми які таке можуть організувати (тоді готуйте казани і їсти будете в окопах а не біля польвої кухні! Ну це якщо все получиться із тою кухньою).
Ну і не забуваємо, нам потрібні правовірні мусульмани! Без них знову буде як першого разу. Хоча до фінального шикування ОКСВА думали, що духів на порядок більше за них самих :), а розвідка точних данних про кількість так і не здобула :(
Також на цю гру є ідея "побудувати" більш реальніший кішлак на 3-4 хатки і з НОРМАЛЬНИМ забором. Ідея як зробити хатки невеличкі є?
Відносно рацій (якщо в МАКа не получиться роздобути), то Бума тоді вишлеш Новою Поштою, ми зустрінемо і оплатимо!
Також зробими більш правдоподібніші цинки на патрони.
Да не вопрос, придумаем, короче
А тут...ну хіба з селянами домовитись чи що? Хоч я не зовсім стороннік на добову гру ще й кухню діставати, але обіцяю поговорити з людьми які таке можуть організувати (тоді готуйте казани і їсти будете в окопах а не біля польвої кухні! Ну це якщо все получиться із тою кухньою).
Руслан, извини, шо ты мелешь?? Какие селяне, какая кухня?? В кишлаке костер, на костре казан, в казане плов, гречка, мивина, и т.д. Пришли духи, похавали, пришел контингент, похавал. Чтобы не толпиться в кишлаке - взяли термоса, оттащили на укрепки. Какие проблемы? Или ты собрался полевую кухню привозить? Дров я думаю мы тебе натаскаем...
И это не можно, а НУЖНО организовать. ВСЕ игры на которых я был - проходят с питанием. Это признак хорошего тона. Можно и на сухарях - но от покормишь игроков, и увидишь, что я был прав.
Також на цю гру є ідея "побудувати" більш реальніший кішлак на 3-4 хатки і з НОРМАЛЬНИМ забором. Ідея як зробити хатки невеличкі є?
Кругляки и ДСП. Подсмотри у Спостеригача. В край - в личке обсудим.
Хочу рацию, и чтоб натуральную по весу и размеру
Если запустят то будут рабочие две Р-147 они конечно маааааленькие но зато родные.
По кухни ненадо селян и т.д. ну раве что у них барашки есть :) Стададо барашков +1 к антуражу. Но спецом напрягаться нету смысла.
Воякам тушняка на день хватит, а правоверные будут иметь время в кишлаке антураж приготовить. В Крыму пловчик был .... Мм.м.м.м.м...
СЕННІК правду написав:
"Но спецом напрягаться нету смысла.
Воякам тушняка на день хватит, а правоверные будут иметь время в кишлаке антураж приготовить. В Крыму пловчик был .... Мм.м.м.м.м... "
Получиться - зробимо! Не получиться, то хто хоче хай собі і всім іншим буде поваром (в кішлаку, в окопі, в лісі).
Але попробую щоб гаряче щось було, хоч знову наголошу, що не "преверженець" кухні на однодобовій грі (замороки багато і внесок інший зовсім).
Я тебя все же дожму за хавку - забросайте меня камнями, готов сам готовить за свой счет в кишлаке.
GAladraNEC
10.03.2012, 11:33
Вояки - вояками, я намерен готовить себе еду в кишлаке... если кто проходя мимо попросится, и его накормлю (думаю Сталкер некоторые помнят). Люди будут брать с собой еду так и так (ибо игра не на 8 часиков)... а поскольку есть возможность развести огонь и приготовить что то на нём, то почему бы и не приготовить что нибудь горяченькое и поесть (а не давится бутербродами и сникерсами... и думаю, я не один такой буду... вот даже Бум на это готов, судя по посту выше)... и не всё всегда съедается, поэтому будет возможность и поделится... так что готовьте чай, конфеты - договоримся в общем...
Если же вояки согласны есть тушенку — пожалуйста (хотя они могут тоже сделать и у себя в лагере)...
а насчёт тех людей которые захотят этим заниматься — вспомните Метро, даже под землёй готовили)))
"...дело то житейское."
Ога, и на полдник - чай с пряниками звать, как на Намаз )))
GAladraNEC
12.03.2012, 10:24
Ога, и на полдник - чай с пряниками звать, как на Намаз )))
ВОТ!!! ))) со старейшеной поговорить... попросить пастухов, что бы овец не водили на минное поле, ну и всякое такое)
Немного не в тему может... А кто-то что-то о Хамуле знает? Долго ему еще служить осталось? Может успеет дембельнуться до второй игры. Будет одним антуражным десантником больше :-)
Есть вообще какие-то его контакты?
DrumBumBum
16.03.2012, 07:52
Познаёт горькую правду об Украинском спецназе в его рядах. Служит в Новограде Житомирской обл. Т9ма и Нокс с ним плотно общаются, думаю отпишутся. Призвался осенью, думаю, если в отпуск не отпустят, вряд ли на игру попадёт.
В воскресенье еду к нему в гости (в субботу у него днюха). Он звонил мне сегодня, грит скучно там у них, снег растаял, делать не чего)))))
Дым, если надо, дам его номер в личку.
Да, давай. И адресок тоже, подъеду к нему через неделю-другую.
БУМер коли ти всіх нас потішеш відеотрейлером гри?
Чекаєю з нетерпінням. Думаю не тільки я один)))
Кассета оцифровуется, то что скинул Мак... ну короче надо выпить, насмотреться тематических фильмов и под впечатлением сесть делать )
Я ж только учусь ))
Хозяйке на заметку:
http://gunmagazine.com.ua/index.php?id=269
Хозяйке на заметку:
http://gunmagazine.com.ua/index.php?id=269
Работа проделана большая, но без заморачивания на антураж.
Руслан, давай и я тебя попинаю, когда продолжение? :-)
ну был на игре там, антураж присутствовал )
ну был на игре там, антураж присутствовал )
В той или иной мере он всегда присутствует. Ну или почти всегда.
Дим а чого мене "пІнати", продовження буде.
Орієнтована дата проведення гри 8-9 вересня.
От БУМ зробе відео і будемо викладати окрему тема про гру разом із трейлером по минулій.
Дим а чого мене "пІнати", продовження буде.
Орієнтована дата проведення гри 8-9 вересня.
От БУМ зробе відео і будемо викладати окрему тема про гру разом із трейлером по минулій.
Ты посмотри где я, а где завтра (с) До сентября еще дожить надо... Я думал в каком-нибудь июле. Ну сентябрь так сентябрь :-)
Руслан, просто вопрос - а как-нить летом никак? А?
А то как-то по утру в росе ползать будет уже достаточно прохладно...
Ладно розповідаю...
1-Літом всі на морях, відпустках і т.д. а так на початку вересня всі вже будуть дома\на роботах.
2-Якщо робити гру то треба її ЗРОБИТИ так як належить, відповідно треба час на підготовку.
3-У зв"язку із реорганізацією команди Ш.Т.У.Г. стало менше (по кількості).
4-В Радіку із команди лише 2 чоловіки залишилось на постійно. Іншів Києві, на Волині, у Львові.
Доп.:
5-В зв"язку із новою роботою, відпустку можу взяти лише у вересні.
6-Через те, що до Радіка від зарашнього мого місця проживання 200км, то і частіше ніж раз в місяць бути дома не можу, а тому більше часу на підготовку треба.
7-Вересень, тим більше початок, досить і досить жаркий і теплий місяць року, тому такої роси як на першому САРХАДі думаю не буде. Хоча це гори...хто зна :-P
А на літо без гри ніхто не залишиться. Якщо 2-й Сархад пройде вдало і буде відпрацьований фундамент гри, то тоді будемо робити по 2-ві гри в рік по темі Афгану.
Спасибо за развернутый ответ ) Теперь всех вопрошающих можно посылать сюда )
Таір, якщо що маякуй, по організації допоможу, підкажу приїду на декілька днів раніше. Цього року хочеться бачити кишлак не з однієї хатинки, і набагато більшу територію. Також донести до обох сторін важливість мінімальної акторської гри, цінування життя і так далі! Якщо оживлення будуть раз в 2 години, я думаю це буде на користь :)
Бес Стыжий
31.03.2012, 21:37
Приветствую коллег по хобби с "Запада"!
"Маякуйте" когда будете планировать мероприятия по теме ОКСВА - при наличии времени/возможностей и ... приглашения :lol: - "подтянемся" в гости.
23126
По теме http://gunmagazine.com.ua/index.php?id=269 - могу "кое что" рассказать/поделиться ("руцями" строил кишлак в Судаке и на "Озерах" в Киеве).
С Уважением
Бес
Приветствую коллег по хобби с "Запада"!
"Маякуйте" когда будете планировать мероприятия по теме ОКСВА - при наличии времени/возможностей и ... приглашения - "подтянемся" в гости.
По теме http://gunmagazine.com.ua/index.php?id=269 - могу "кое что" рассказать/поделиться ("руцями" строил кишлак в Судаке и на "Озерах" в Киеве).
С Уважением
Бес
Обов"язково маякнемо про гру і будемо раді бачити додаткових гостей із столиці!
Відносно кішлаку, то досвід кожного буде цінний, оскільки для нас це поки нове.
Roston дякую за пропозицію допомоги, обв"язково нею скористаємось :). Відносно антуражного відіграшу, то це те на що і будемо агітувати, але це всерівно залежить від учасників проекту.
ну і доповнив пост №96 додаковими причинами...
Бес Стыжий
02.04.2012, 20:06
Можем приехать в гости к ОКСВА в таком виде :D
23312
Можем приехать в гости к ОКСВА в таком виде :D
23312
Вах. вах,вах! Шикарная фотка. НУ скажу не кривя душой отличный пример для подражания всем "духам".
У нас тоже были очень достойные "духи" по одеянию, а вот с общением в правильной манере (согласно легенде игры) у львиной доли были огромные проблемы, но были и такие которые реально вжывались в роль!
Должны были и с Ровно приехать моджахеды (бандиты с 3-го сталкера моего) так это тоже еще те актёры, но им не получилось к моему огорчению.
Поэтому на вторую бкдем добиватся не только одеяний, но и манеры общения. Хотя и на первой игре это было озвучено, но очень многими не понято :(
П.С. Обязательно приежайте к нам на западный Афган и берите с собой таких же друзей (в т.ч. русских).
Майже 2 тижні як минула друга гра «Гнів Пророку» по серії ігор «Афганістан 1979-89рр». Перша гра «Сархад» показала, куди рухатись команді Ш.Т.У.Г. як організатору гри і учасникам, яких нагадаю було 53 (33 ОКСВА і 20 духів) на першій грі. На другу гру «Гнів Пророку» вже приїхало 83 чоловіки (48 ОКСВА і 35 духів) і хто був на першій побачили якісні зміни як у організації так і в поведінці і відіграші кожної із сторін великі плюси. А оскільки є пропозиції відкривати і закривати наш «Афганський тематичний сезон» в страйкболі іграми по темі цієї війни, то потрібно підійти до розвитку цього напрямку всім нам спільно і опрацювати думки та ідеї, щоб покращити рівень ігор і задоволення від них.
Отже варіанти пишу свої, ви давайте ще свої побажання, критику, пропозиції і т.д.:
1-Зробити постійно діючі бойові одиниці. Тобто не так, що спочатку ти пуштун, потім таджик, або з ДШМГ а потім вже ГРУшнік і т.п. А так зробити ОКСВА військовий білет де буде вклеєна справжня фотка учасника гри, його постійний підрозділ, можливість підвищення в військовій ієрархії і тому подібне. Духам теж можна щось таке придумати, хоча їм документи як військовий квиток не придумаєш особо.
2-Розібратись по підрозділах саме по тому які команди, що моделюють (ВДВ, ГРУ, ДШБ тощо) і внести їх (із прив’язкою до певних провінцій) на постійній основі на ігри. От тільки проблема в тому, що всі бажають бути тільки в списку елітних частин. Таке як мотострілки не дуже в повазі, оскільки не такий «крутий» в них статус. Чи не буде проблемою, що кругом одні СпН?
3-Чи є виправданим кожному вождю племені і надалі залишатись ним? Чи можливо робити зміну лідерів племен на якійсь виборній основі в середині самого племені? Чи постійна основа і створення «династії» і т.д.
4-Чи є необхідність і надалі робити кілька племен. 2-3 основних і час від часу можливо якесь ще кочове плем’я яке «прибивається» на одну гру?
5-Кількість племен має бути якою? 2 племені чи все таки 3? А може взагалі 4? Чи виправдане таке дробіння «душманських» сил?
6-Які ще рольові персонажі (постійні чи не постійні поки не говоримо) необхідні на гру окрім дуканщика і старійшини? Важливо щоб вони відігравали якусь певну роль не лише для проформи, але і в цілому ігровому процесі, щоб до них прислухалися і вони мали якийсь вплив все таки на які дії і т.д.
7-Чи є сенс і надалі посилювати тиск на обидві сторони в плані реконструкторства і 100% відповідності в берцах, обмотки зброї, використанні вудланда і багато інших речей для обох сторін.
8-Є ідея створення створення серії цих ігор як «приватки», щоб позбавити можливості педульщикам\прокатчикам\ пофігістам \неадкватам і т.д приїжати і портити своєю поведінкою гру всім нам. Окрім того можна створити певний аналог Ради гравців проекту (7-8 чоловік не з оргів) які б долучались до того, щоб вибрати на право допуску\не допуску\запрошення на гру команд та окремих гравців, що дозволить всім нам разом прийняти рішення і тим самим запобігти явці на гру вище названих «неблагополучних» елементів.
9-Якщо робити відкриття сезону грою то може і закриття так само? Щоб було 2 гри в рік по цій темі в нас з вами. Давайте виберемо місяці в які будем проводити гру. Можна було б щоб якась і зимою пройшла, наприклад в березні…. Але то так думки в голос.
10-Де брати толкових «духів» нормальну кількість???
Що ще з важливого або не дуже запропонуєте ви? Давайте покращувати проект разом.
retvizan
28.09.2012, 09:45
Выскажу пожелания по нескольким пунктам, хоть я и внеком, но все же:-)
7.Скажу только за ОКСВА - наверное все таки есть смысл прижимать людей по внешнему виду. От этого проект только выиграет. Тем более, это не так дорого. Ну например, Пояс-А на Афган не катит, заменить его на более менее антуражный чи-ком максимум 200 грн делов, тем более реплики делают неплохие, можно даже китайский взять на e-bay, цена почти таже. Разве это сложно и невыполнимо? И так во всем. Было бы желание. Хотя если вам нравится проект, желание соответствовать ему не должно обсуждаться. А если людей не прижать, то проект скатится к обычной игре, это 100%
8. Приватки наверное это круто все таки, фильтровать просто по дресс коду, надекваты сами отсеятся))
9. Две игры это супер, но как же блин далеко(
По предыдущим пунктам пока сложно сказать что-то. Разделение команд на подразделениям в соответствии с объектом моделирования наверное нужно оставить, люди будут в своем образе, а пехоту набрать можно, тем более на игре как оказалось мотострелки были круче всех.:smile:
Товариші воїни-інтернаціоналісти та правовірні моджахеди... ось і настав новий 2013 рік. Скоро почнеться новий стайкбольний броунівський рух (поїздки на ігри, організація ігор, різні всеукраїнські проекти, відкриття 2013 і т.д.) всіх нас.
Тому виникає питання і по нашому скромному проекту Афганістан 1979-1989 рік у Західному регіоні.
Оскільки дасть Бог все буде добре то гра буде проведена і цього року. Планувалось зробити 2-ві але напевно не получиться (хоча все може змінитись).
Прохання вносити пропозиції по грі, ваші думки, що треба додати, а що забрати. Це дозволить мені і Ігорю Кудріну (БЛЕСК 55) зробити сценарій гри, звісно по можливості, під ваші побажання і ваше бачення гри.
Тому не соромтесь озвучуйте свої думки!
Можете озвучити приблизні дати на які планується гра?
Товарищи, а вам не кажется ли, что пора попросить админов/модеров создать отдельную ветку на форуме.
Две игры состоялось, одна пилотная, вторая - блестящая, народ в теме и готов обсуждать.
А то не шибко удобно скакать из темы в тему + все вперемешку, а так будут отдельные темы для ОКСВА, моджахедов, пожелания и т.д.
Хороша підказка Бум! Треба над цим подумати! Але чи це дійсно того вартує? Все таки важлива подія.
Тепер по суті.
Колеги, яким цікава данна тема, є варіант зробити підрозділи та племена на постійній основі. Тобто не бути на одній грі пуштуном, а на іншій таджиком, або із розвідника перетворитись в мотострілка. А нести службу у «своєму» підрозділі постійно і можливо із рядового вирости в сержанти, а із сержантів у офіцери. А от духам можливо стати лідерами племен, або ж нічого не буде заважати відокремитись від свого племені :).
Відносно провінцій, то думаю, тут час від часу можна буде їх або міняти, або "міситись" в одній із них і надалі тими же підрозділами і племенами (час від часу вносячи косметичні зміни «у територіальні питання») створюючи історію для майбутніх ігор і можливо щоб результат одної гри впливав на стартові умови другої по результатам першої.
Отже варіанти провінцій (всі вони на межують із Пакистаном. Так треба одним словом :) )
Кандагар, Пактіка, Пактія, Логар, Нангархар, Кунар, Бадахшан.
Тепер відносно підрозділів ОКСВА (зважаючи на вподобання до серьйозних підрозділів всіх гравців):
ДШБ, ВДВ, СпН ГРУ, розвідка, ВДВ. Думаю, що на цій грі зробимо 2 підрозділи під єдиним командуванням. І правильною структурою командування і відповідною чисельністю підрозділів. Мій варіант на цю гру: взвод ДШБ (поки без прив’язки до конкретної ОДШБр чи ОДШБ все буде залежати від вибору провінції) і група СпН ГРУ.
Моджахеди. Скільки залишаємо племен 3? Чи на 2 ділимо всіх? В кожного свої завдання і загальна місія (так як було на "Гнів Пророку") чи які ще варіанти?
Ну і відповідно будуть рольові персонажі як військові так і мирні. Те саме стосується і кішлаку який як і на «Гнів Пророку» був абсолютно ігровий, але його треба зробити буде більш кращим.
Ваші ідеї і варіанти! Озвучуйте! Інакше прийму сам рішення, а ви потім будете сперечатись зі мною чому воно таке! :) Активно друзі беремо участь в обговорені!
Я однозначно за те щоб зменшити кількість підрозділів. Менше командирів більше толку.
---------- Сообщение добавлено в 19:03 ---------- Предыдущее сообщение создано в 19:01 ----------
Я маю на увазі ОКСВА. Про те чи були непорозуміння в "духів" хай вони відписуються.
Товарищи, а вам не кажется ли, что пора попросить админов/модеров создать отдельную ветку на форуме.
Две игры состоялось, одна пилотная, вторая - блестящая, народ в теме и готов обсуждать.
А то не шибко удобно скакать из темы в тему + все вперемешку, а так будут отдельные темы для ОКСВА, моджахедов, пожелания и т.д.
Тоже поддержу отдельную тему,вот там и правда можно будет отписывать все свои пожелания!!! Думаю,что так было бы удобнее!
При організації наступної гри, ви так само будете не дотримуватися свого слова стосовно попередньо заброньованого гравцями місця у певній команді чи групі і передавати їх місця вашим зняйомим та друзям? Чи на цей раз у вас як у орга всі хто виявить бажання до вас приїхати будуть в рівних умовах?
При організації наступної гри, ви так само будете не дотримуватися свого слова стосовно попередньо заброньованого гравцями місця у певній команді чи групі і передавати їх місця вашим зняйомим та друзям? Чи на цей раз у вас як у орга всі хто виявить бажання до вас приїхати будуть в рівних умовах?
З Вами шановний "Спілберг" ми про це окремо поговоримо напевно... коли прийде час реєстрації на гру.
Ви мені дайте зараз відповідь, щоб я знав чи мені реєструватися чи ні. А то знов зареєструюсь, а ви мені "я на ваше місце уже знайшов других людей"(((.
П.С. а ваш першопочатковий ролік про гру був поганий.
Возможно и были какие то мелкие нюансы и ракировки,но конкретной передачи мест,я лично,не видел! Нас было только двое из Луцка,регистрация за ДШБ,но когда стал вопрос о нехватке людей у мотострелков,мы добровольно перешли... хотя при желании можно было и остаться!!! Так уж повелось,что многие хотят быть крутыми десантниками и спецназом,а стоять на блок постах,рыть окопы и ставить палатки......... Если вы были на этой игре, почему ничего не сказали лично Таиру??????? А после игры? Всем желающим предоставлялось слово!!!
П.С. На счет ролика,если вам не понравилось-снимите лучше,а мы по смотрим,оценим.
С ув.Тоха
Підтримую fenix85, ми разом мали їхати, але у звязку із незрозумілими лакеровками - принципово не поїхали. Хоча особисто я був на першій грі. Тоха з чого ти взяв що fenix85 туда взагалі їздив...
---------- Сообщение добавлено в 10:13 ---------- Предыдущее сообщение создано в 10:11 ----------
Це питання мене також цікавить, щоб знати чи взагалі докупляти снарягу по Афгану, чи залишити це все в історії... (недивлячись на те що ця тема для мене цікава)
Підтримую fenix85, ми разом мали їхати, але у звязку із незрозумілими лакеровками - принципово не поїхали. Хоча особисто я був на першій грі. Тоха з чого ти взяв що fenix85 туда взагалі їздив...
---------- Сообщение добавлено в 10:13 ---------- Предыдущее сообщение создано в 10:11 ----------
Це питання мене також цікавить, щоб знати чи взагалі докупляти снарягу по Афгану, чи залишити це все в історії... (недивлячись на те що ця тема для мене цікава)
Если вы были на этой игре, почему ничего не сказали лично Таиру??????? Я просто спросил!!!
Таир давай и правда создавай отдельную тему,а то и правда все на кучу....
Таир давай и правда создавай отдельную тему,а то и правда все на кучу....
Тема буде створена до кінця березня (якщо все буде домовлено із адміністрацією форуму).
Там будуть гілки для кожної із сторін, загальні питання та обговорення, і оскільки географія гри розширюється, то буде і внесено дані по потягах, маршрутках як добратись до Радивилова із різних міст. Та ще багато іншого, що дозволить підняти гру на вищий рівень ніж попередня (дай Бог, щоб так і було).
Тому можете почекати, ще трохи і взятись за обговорення в новій темі... а можна ще поки і тут :) .
Господа, что за непонимание? Хотите играть, регистрируйтесь и подтверждайте свою регистрацию. Уплочено, забито - значит место за вами. ИМХО. КАк было на самом деле не знаю, в детали не посвящен, но вывод сделан из прочтенного.
Короче, все вопросы с регистрацией давайте оргам в личку. У других проблем не было.
Встречное предложение. Кстати, как для ОКСВА так и для моджахедов. Сценарий регистрации обкатанный на "Метро 2033" в Камянце.
Выделяются командиры и примерное количество бойцов на ту или иную сторону. Например: духи - 150 человек, контингент - 100.
Духи-командиры: Бармалини, Бесстыжий, Борат (первые, кто пришли в голову) - каждому набрать по 50 человек себе в отряды.
Таир и многие их знают, соответственно бойцов подберут себе адекватных. В случае недобора - открывается "открытая" рега.
Это касается и ОКСВА.
Думаю в таком случае вопрос об адекватности, отыгрыше и прочих вещах, о которых мы так много говорили подыматься уже не будут.
Уважаимие читатели форума, как видете Таир, как говорят "Спрятал голову в песок". Ответа на мои вопрос по поводу реестрации на дальнейшие игры недал хотя имел время, написал что то там про отдельную ветку на форуме, наверно думает что позабудется и поуляжеться.
Потому спрашиваю снова: "Уважаемый, Таир, при реестрации и проведении игр под вашей организацией, все кто зареестрировался в конкретном подразделение или за конкретную сторону, будут в равных условиях, или Вы и далее будете отдавать предпочтение своим друзям и знакомим, даже не смотря на то что они изявили свое желание играть пожже других учасников?" Даите пожалуста ответ. И огромная просьба, не писать что Вы сомной поговорите пожже, а то звучыт как угроза.
С ув.
Уважаимие читатели форума, как видете Таир, как говорят "Спрятал голову в песок". Ответа на мои вопрос по поводу реестрации на дальнейшие игры недал хотя имел время, написал что то там про отдельную ветку на форуме, наверно думает что позабудется и поуляжеться.
Потому спрашиваю снова: "Уважаемый, Таир, при реестрации и проведении игр под вашей организацией, все кто зареестрировался в конкретном подразделение или за конкретную сторону, будут в равных условиях, или Вы и далее будете отдавать предпочтение своим друзям и знакомим, даже не смотря на то что они изявили свое желание играть пожже других учасников?" Даите пожалуста ответ. И огромная просьба, не писать что Вы сомной поговорите пожже, а то звучыт как угроза.
С ув.
А что с Вами говорить? Я ведь "Спрятал голову в песок"(с). Вот выйму ее из песка тогда и отвечу (надеюсь это не звучит как угроза???).
Если у Вас и дальше есть желание проводить агитацию "обиженных" Ваше право!
Ответ по регистрации будет дан при открытии оной, а сейчас разговор ни о чем.
П.С.Бумер треба буде переговорити, нарахунок твого варіанту реєстрації і набору людей. Варіант ніби і не поганий, але є ньюанси. Зізвонимось пізніше потолкуємо детальніше.
я поня Вас и Вашу позицию.
Успехов Вам в Ваших начинаниях.
с ув.
Таир!!! Ждем-с открытия отдельной темы,там и выложу конкретные по желания лично от себя!!!
fenix85 даже если вас чем то и обидели,в прошлый раз,все решаемо! Правильно ВооМ написал,такие вопросы решаются через личку конкретно оргам!!! Если по может,могу дать тел. Таира,созвонитесь думаю все решится!!!!!!!
И еще,все мы люди и нам свойственно делать ошибки,не рубите с горяча,а по пробуйте еще раз.... приезжайте на игру,будет очень,очень классно(лично я в это верю) а если приедете на денек раньше,обсудим все нюансы за чашечкой чая))))))))))
С ув.Тоха
Руслан, созвонится всегда успеем. Но все же предлагаю продолжить обсуждение тут. Ты, конечно, организатор, но мнение людей послушать будет интересно даже мне. Прошу высказаться по поводу предложенного.
Пока пришло в голову следующее:
- спецназа ГРУ должно быть мало, но зато их должен знать весь Афган! Мощь и террор ОКСВА )) - ну это так, навеяно фильмами
- постоянное присутствие ОКСВА на горе над кишлаком сковывает моджахедов
По поводу племен:
понравилась идея с пуштунами, таджиками и ашкунами. У каждого племени свои традиции, промысел и т.д. Советую оставить. Больше племен - врядли стоит.
Советую прислушаться к вопросу о "постоянном" участии за ту или иную сторону, с возможностями продвижения и т.д. Мало ли, может за фишки будут плюшки ("у меня 10 боевых и три пойманных каравана" :))
А вообще лучшее - враг хорошего.
Та я і сам не проти почути думки всіх зацікавлених...аби ж вони тільки були :)
Відносно ГРУ, то їх кількість буде в межах які не перевищуватимуть 15 чол. Але от хто б міг відповідати ГРУшнікам, як по підготовці так і по всім іншим параметрам (важкому озброєнню, наявності пари кулеметів, ГП25\30 і т.д.)?
Відносно кішлака не зовсім зрозум, що ти маєш на увазі. Місце розташування його поміняти? Воно буде змінено на цій грі.
Стосовно пелемен то зрозуміло. Теж саме і по постійному складу. Хто де "родився" в якому племені, той там і буде, поки не створить свій рід. якщо буде достатня кількість. Це ж стосується і радянських військ. Можливість із рядового стати сержантом, і служити в своєму підрозділі постійно і мати тих самих "10 бойових і 3 каравана" (тим більше хочемо зробити військовий квиток на постійній основі із фотографіями солдатів).
Бес Стыжий
16.03.2013, 07:42
Пока "некоторые" рассуждают про военные билеты, у "кое кого" уже давно есть "правильные" документы:smile:.
Кстати, где мой "Американский паспорт" обещанный командованием "ОКСВА" за "стингер" ?
"Родину" значит продал, а обе щенного паспорта нет (подсунули - военный билет - и тут же забрали в Советскую армию, при этом - как у неблагонадежного отобрали пулемет... и на кухню не пустили!... !!!)
Хороша підказка Бум! Треба над цим подумати! Але чи це дійсно того вартує? Все таки важлива подія.
Тепер по суті.
Колеги, яким цікава данна тема, є варіант зробити підрозділи та племена на постійній основі. Тобто не бути на одній грі пуштуном, а на іншій таджиком, або із розвідника перетворитись в мотострілка. А нести службу у «своєму» підрозділі постійно і можливо із рядового вирости в сержанти, а із сержантів у офіцери. А от духам можливо стати лідерами племен, або ж нічого не буде заважати відокремитись від свого племені :).
Відносно провінцій, то думаю, тут час від часу можна буде їх або міняти, або "міситись" в одній із них і надалі тими же підрозділами і племенами (час від часу вносячи косметичні зміни «у територіальні питання») створюючи історію для майбутніх ігор і можливо щоб результат одної гри впливав на стартові умови другої по результатам першої.
Отже варіанти провінцій (всі вони на межують із Пакистаном. Так треба одним словом :) )
Кандагар, Пактіка, Пактія, Логар, Нангархар, Кунар, Бадахшан.
Тепер відносно підрозділів ОКСВА (зважаючи на вподобання до серьйозних підрозділів всіх гравців):
ДШБ, ВДВ, СпН ГРУ, розвідка, ВДВ. Думаю, що на цій грі зробимо 2 підрозділи під єдиним командуванням. І правильною структурою командування і відповідною чисельністю підрозділів. Мій варіант на цю гру: взвод ДШБ (поки без прив’язки до конкретної ОДШБр чи ОДШБ все буде залежати від вибору провінції) і група СпН ГРУ.
Моджахеди. Скільки залишаємо племен 3? Чи на 2 ділимо всіх? В кожного свої завдання і загальна місія (так як було на "Гнів Пророку") чи які ще варіанти?
Ну і відповідно будуть рольові персонажі як військові так і мирні. Те саме стосується і кішлаку який як і на «Гнів Пророку» був абсолютно ігровий, але його треба зробити буде більш кращим.
Ваші ідеї і варіанти! Озвучуйте! Інакше прийму сам рішення, а ви потім будете сперечатись зі мною чому воно таке! :) Активно друзі беремо участь в обговорені!
Два подразделения под единым командованием-это правильно!!! Меньше командиров-больше толку,как сказал Хаосс:smile:
Самая большая проблема,нашего контингента,была в том что не было "правильного" командования:-(:-(:-( Хотя... в нашей армии частенько так и было...
Таир! А если непосредственно задействовать в игре Игоря,не только в написании сценария,но и как конкретного персонажа???
Ну а пока как то в кратце так:
Поддерживаю два подразделения под единым командованием!!!
На места командиров(не знаю правда как:smile:) отбирать людей, которые смогут,не устраивать "балаган",не делить на "свои" и "чужие",а четко командовать ставя всех в равные условия!!!
Возможно стоит изменить местоположение застав,так чтобы духи могли нападать,в равной степени,как на одну так и на другую не сильно распыляя свои силы( все таки их тоже не так уж и много)
Блок пост! Тема так и не была раскрыта... находился он не удачно,времени соорудить что то толковое не было,духам приходилось специально идти к нашим двум палкам:):):) да и в наряды никто не хотел (опять таки тема на счет командования) все на добровольной основе:?::?::?::?::?:
Если бы не подразделение Хаосса... вообщем есть над чем по думать!
Было бы интересно привлечь хоть какую то технику(хотя конь тоже ничего:)) ну это по возможности.
По возможности распределить миссии так,что бы всем пришлось по участвовать в той или иной степени.
Духи.... эх по больше бы таких духов:!::!::!:
---------- Сообщение добавлено в 13:17 ---------- Предыдущее сообщение создано в 13:11 ----------
Руслан, созвонится всегда успеем. Но все же предлагаю продолжить обсуждение тут. Ты, конечно, организатор, но мнение людей послушать будет интересно даже мне. Прошу высказаться по поводу предложенного.
Пока пришло в голову следующее:
- спецназа ГРУ должно быть мало, но зато их должен знать весь Афган! Мощь и террор ОКСВА )) - ну это так, навеяно фильмами
- постоянное присутствие ОКСВА на горе над кишлаком сковывает моджахедов
По поводу племен:
понравилась идея с пуштунами, таджиками и ашкунами. У каждого племени свои традиции, промысел и т.д. Советую оставить. Больше племен - врядли стоит.
Советую прислушаться к вопросу о "постоянном" участии за ту или иную сторону, с возможностями продвижения и т.д. Мало ли, может за фишки будут плюшки ("у меня 10 боевых и три пойманных каравана" :))
А вообще лучшее - враг хорошего.
На счет "постоянного" участия тоже согласен,я и Макар,хотели бы остаться под командованием Хаосса:-P возможно со временем контингент по полнится новыми бойцами,вот тогда и будет перспектива роста в игровой карьере!
Как вариант предлагаю рассмотреть следующую структуру для ОКСВА:
Все подразделения подчинены командиру подразделения находящегося в ППД (пункт постоянной дислокации), на сторожевой заставе командует командир заставы, а группа СпН имеет своего командира, но командир выносной заставы и группы СпН подчинены командиру находящийся в ППД. Группа СпН может действовать, как с выносной заставы так и со своей организованной дневки.
1. ППД какого-то Н-го подразделения:
- наличие командира подразделения;
- наличие прямого заместителя;
- наличие политработника*;
- наличие личного состава;
- наличие узла связи;
- наличие приданных подразделений (группа СпН, инженерно-саперное отделение, разведывательное отделение, боевой агитационно-пропагандистский отряд и т.д);
- наличие дежурного подразделения (для быстрого реагирования и оказания помощи своим подразделениям);
- наличие медицинского пункта;
- наличие склада с боеприпасами.
Основная задача для ППД:
1. Занятия согласно плана боевой подготовки: занятия по: тактической подготовке, по уставам, инженерной подготовке, медицинской подготовке и т.д., (если есть смысл, могу расписать подробно);
2. Обеспечение жизнедеятельности ППД ( караульная служба, наряд по столовой, оборудование ППД в фортификационном отношении и т.п.) (так же если есть смысл, могу расписать);
3. Ведение агитационно-пропагандисткой работы среди местного населения и привлечение их на сторону государственного режима (как вариант рассмотреть создания небольших отрядов самообороны);
4. Оказание медицинской помощи мирным жителям кишлаков;
5. Проведение ротации подразделений на сторожевой заставе;
6. Разработка планов проведения операций по:
- блокированию кишлаков и уничтожения моджахедов;
- уничтожение отдельных групп моджахедов действующих в районе нахождения ППД;
- оказанию помощи подразделениям попавшим в засаду или отряду самообороны в случаи нападения моджахедов на кишлак.
2. Сторожевая застава (не путать с блок-постом, тогда такого не было:D ) выделенная от подразделения по принципу замены:
- наличие командира заставы;
- наличие заместителя;
- наличие личного состава заставы;
- наличие приданных подразделений для усиления заставы;
- наличие зоны ответственности заставы.
Основная задача для сторожевой заставы:
1. Контроль за зоной ответственности (дороги);
2. Проводка колонн автотехники в зоне своей ответственности (если таковы будут);
3. Организация наблюдательного пункта;
4. Наблюдение за передвижением групп моджахедов;
5. Проведение оборудования заставы в фортификационном отношении;
6. Организация охраны заставы;
7. Проведение засадных действий совместно с приданными подразделениями;
8. Организация выносных постов;
9. Проведение минирования особо-опасных участков подходов к заставе и участкам дороги в зоне ответствования.
3. Группа СпН:
- наличие командира группы;
- наличие заместителя группы;
- наличие личного состава;
- наличие конкретных задач.
Основные задачи для группы СпН:
1. Выход в район предстоящих действий;
2. Организация дневки;
3. Ведение разведки маршрутов передвижения моджахедов;
4. Организация засад на группы моджахедов с целью захвата ПЗРК;
5. Захват пленных для получения необходимой интересующей информации;
6. Проведение налета на опорные пункты моджахедов с целью их дезорганизации и уничтожения живой силы.
* Наличие политработника - ответственная должность с наличием антуражных средств, под его командованием находится боевой агитационно-пропагандистский отряд, потому нужно понимать нужна такая должность или нет.
Наш военно-исторический клуб "САРБОЗ" проводит свои мероприятия по одной из приблизительно похожих схем, есть и другие варианты, но не думаю, что они сейчас будут интересны.
Нарешті... http://airsoft.ua/forumdisplay.php?f=633
Відбулося!!!!
Усім кому цікава тема по Афганістану 1979-89 роках прошу ознайомлюватись і приєднуватись!
Велика Всеукраїнська (будуть люди із багатьох регіонів України та ще й Росіяни напевно будуть, можливо і два білоруса) гра на теренах нашої області!
http://airsoft.ua/forumdisplay.php?f=633