PDA

Просмотр полной версии : Відгуки

Sakup
18.06.2017, 19:35
Ну, поїхали...
Особисто я - радий був всіх бачити, дякую Руслану за гру.

Semenovich
18.06.2017, 19:56
Вперше були у вас, грали за Таджиків.

Дуже задоволені що приїхали, сподобалась атмосфера на грі, і люди з якими грав. Всі як я помітив старались відігрувати свою роль і виконувати поставлені завдання. Не було педулова, особисто я в день стріляв тільки коли пристрілював привод, і ще пару раз вночі, находився, налазився, побував в полоні в шураві)
Вечірня засідка шураві в місці зустрічі племен, наш прорив з боями до бази ОКСВА, нічні бої, все було шикарно)
Таір, від мене і моїх друзів подяка за гру чудову, наступного разу обовязково постараємось приїхати ще)

З недоліків: вночі було пару раз таке, що дехто з ОКСВА при уражені не падали відігрувавши поранення, а просто стояли на місці витягуючи мертвячний маячок, і тим самим заважали стріляти по тих хто був за ними.

P.S. Дуже жаль що нам довелось поїхали в 6 ранку, але в товариша склались форсмажорні обставини(((

dim@
18.06.2017, 20:28
91311

GoodMind
18.06.2017, 21:40
91311

Барма, по моему ты даже перевыполнил задание.

Спасибо всем за игру. Було круто.

Широкий отзыв напишу немного позже.

BarmaLINI
18.06.2017, 21:57
Фоток немного :)
https://barmalini.io.ua/album844307

Пуштуны
https://io.ua/36636665n.jpg (https://io.ua/36636665p)

Отзыв позже :)

SomberGrin [Дикі гуси]
18.06.2017, 23:39
Фотографії: https://sombergrin.io.ua/album844315

Дякую усім!
Відгук буде згодом.

prikos
19.06.2017, 00:41
гра дуже сподобалась, всім дякую, в першу чергу організаторам і командуванню ОКСВА, все антуражно, красиво)

ну і також за те щоб на базах була кава і чай, і можливо навіть в майбутньому місії "доставити посилку" або щось в тому роді, термос з кавою, водою, гранатами і т.д., на дальній секрет або заставу (навіть вночі), хоча б для перевірки а вдруг там нема вже нічого і нікого...

Makedonsky
19.06.2017, 10:30
Игра на высшем уровне...
Спасибо старым и новым знакомым и друзьям.
Спасибо бойцам ОКСВА из Одессы за найденую ПРС152.
Спасибо оргам.
Самые яркие впечетления от обмена пилота.

blesk-55
19.06.2017, 11:04
Огромное спасибо всем за игру. Лично мне понравилось все за исключением ДОЖДЯ. Немного фото с "неудавшегося обмена". https://drive.google.com/drive/folders/0B1q5VhPGPf-XeWdkWlpBUFVlbms?usp=sharing

bodik asan
19.06.2017, 16:00
Всім привіт,кльово було проведено час,Операція " Обмін" як то кажуть відбулась,вражень повно,приємно було зустріти своїх старих друзів,приємно було отримати нові знайомства.Дякуєм організаторам за цю велику роботу!!!!! ОсобистоTair,дякую,і за запрошення! Всім таджикам за командну гру!
ПЕ.ЕС.Нічна гра,ці постріли з ГП,вибухи гранат.....гра світла та звуку на холмах.... якщо чесно, то я подумки ще досі літаю там,навіть не зважаючи на те що промок до трусів бо годину повзав перед окопами))) Єдине шкода що мало часу після гри, а так же ж хочеться і познайомитись з багатьма,перейнятись досвідом та поділитись своїм,поговорити про ігри, про чудернацькі випадки,про зброю і взагалі про страйкбол,а це ж гра друзів яка єднає! З повагою,від команди TTS Kovel ,Bodik Asan.

efemchuk
19.06.2017, 19:39
І так, розпочнемо все з початку. Написане мною буде виявленням не тільки моїх думок, а і людей з якими я спілкувався до і після гри.
Я вже давно хотів попасти на гру, формат якої не був би тупим педуловом, а переніс би мене в якийсь відрізок історії чи подій.
Вже роки два я чую про Афган і наскільки гра в плані ігрового процесу і людей які на її приїздять-стає яскравішою і кращою.
Перейнявшись темою Афгану, я передивився безліч фільмів про той час , і художніх і документальних хронік. На мене ображалась дружина, що після роботи я тільки те і роблю, що присвячую себе даній події.
З Льохою зібрали кіти, накатали Афганських пісень на диск-100 шт. і вирушили на зустріч мрії.
В Афган ми в"їхали з дощами, розмитими, не проїздними дорогами. Намагаючись добратись до табору -загрузли в яру. Пів години борохтались в глині, штофхали і копали авто, нарешті виїхали. Авто лишили в селі, зловили повозку і на ній приїхали в табір Пуштунів, а з відти пішком з речима до табору ОКСВА.
Мокрі і в глині переодягнулись в суху форму берци, вирушили предсттавлятись командиру сторони.
Командир "БЛЄСК-55" виявився на прочуд приємною людиною і командиром, багато чого я пізнав від нього про реальний Афган, про дух того часу, війни, людей, військ, зброї і т.д.
Призначили нас з Льохою в підпорядкування "ВЄТЄР" в саперно інженерний взвод. Нашим завданням було розміновувати дороги, городи, будувати споруди по типу "колодязі", а в разі його зараження-стримувати людей від пиття такої води і знезаружувати воду. Вєтєр також став нам як рідний , -людина яка перейнялась грою як і ми. Ідеально відігрувала "роль" , просувався по дорогам з щупом постійно штрикав ним землю намагаючись знайти міни, при підозрі на її наявність зупинявся і зупиняв всю групу, до нього підходив Льоха з міношукачем, -сканував, доповідав про його глубину і т.д. Ми намагались повністю перейнятись саперною справою і вважаю нам це вдалося.
Сфінкси. Десантний підрозділ якого я знаю вже понад 12 років. Їх склад практично не змінився. Цей підрозділ як на мене зробив найбільший вклад в цю гру. Завжди вчасні шикування, чіткі виконання наказів. Привезли з собою джип струганих дощок з яких потім будували накриття над бліндажами, відривали окопи в повний ріст і дерном ВИМУРОВУВАЛИ стіни.- Як на мене НАЙКРАЩИЙ підрозділ на грі і виконання процесу і поставлених завдань-ВІДМІННО.
Лікантропи. Чудові козаки! ЗАСВЄТ НА РОМАШКУ 2!!! Ці слова в мене досі в голові, на стільки це було реалістично. Зрада і прийняття іншої віри, викрадення зброї і продаж її Пуштунам, а ті в свою чергу тому солдату який її втратив, защо пізніше потрапив на ГУБУ.
Копання обороних споруд і неймовірна їх оборона в ночі! Дотримування ігрового процесу і розпорядку ігрового часу на 4+.
Мінусом для мене стало не явка їхніх певних гравців на сам ігровий процес. Тому - виконання процесу і поставлених завдань-ДОБРЕ.
Це три групи які як на мене зробили вклад в ігровий процес на високому рівні.
Розвідка. Як на мене її було забагато це по перше, а по друге -вона виконувала не ті завдання які на справді покладають на цей підрозділ.
Ну при чому розвідка до зачистки кішлака, обміну, вогневого переслідування????
Грубість певних солдат до мирного населення і намагання постійно комусь напедулити показали їхнє розуміння цієї гри.
Радіостанції які просто торчали в карманах і були засобами реального звязку- брєд!
Думаю ТРІЙКУ З ПЛЮСОМ можна поставити.
Після старту гри, а саме, при пересувані десантників на дальню заставу, в декого навіть не були одягнені захисні окуляри!!! Два ока це роскіш???
Не бажання віддатись ігровому процесу і пасивне ставлення до нього мене просто вразили.
Тепер що стосується "противників" Я не знаю як вони вели себе на війні, але точно сумніваюсь, що під час атак в ночі вони кричали всяку срань-тим самим видаючи свої позиції. Оце сидіння купками по 4-5 людей на розслабоні в позі лотоса знаючи, що до них не долетить шар (куля точно долетить) кричучи всяку брєдятіну, такі як ви-зіпсували враження про гру і не тільки мені! ДВА БАЛА.
Цитата-Старт второго игрового дня - 08:00 (подъем команд планируйте с учетом данного обстоятельства!) Це про що??? Підйом пуштунів о 10.00-11.00 це повага до Афганів, до гравців??? Це взагалі-що було?! Чому Тімур в 7.45 вже своїх пошикував і вирушив на заставу, а в вас там що, пільговий підйом по причині набухався вчора!?.
Цитата-ШАГ-4 – Мы вас ждем на игре в полном здравии и желании играть и отыгрывать свою роль!
Це ви так роль відігрували???
ТВЕРДА ОДИНИЦЯ таким гравцям і мінус організаторам.
Алкоголь, тупі відгуки , тактичні рукоятки, анпеги і інша "заборонена" фігня багатьом спортила враження. Чому заборонена в лапках? тому , що оргги самі це бачили і закрили на це очі. І я впевнений , що не в перший раз.
Нотка позитиву: Поранений снайпер "Таджик" біля дальньої застави, на відміно відіграв роль! Лежав доки за ним прийшли, навіть не захотів піднятись під час перевязки його транспортування. Старійшині і дуканщик "таджиків"-Відміно! Дуже приємно було з вами поспілкуватись, поторгуватись і зробити для вас колодязь. Полонений брат пакистанського генерала -дуже приємно було з тобою поспілкуватись, надіюсь не всі наші бійці лишили про армію СССР погані враження? Ми всетаки намагались принести мир, фабрики, заводи, школи, дороги на ваші землі. ТВЕРДА П"ЯТІРКА.
Цитата- Четвертая в 2016 году "ХАвар-ду" был венец наших игр, это была лучшая игра серии (об этом говорили не только игроки но признали и сами орги). Поэтому игру 2017 года "Операция "Обмен" - мы постараемся, и сделаем все для этого, провести не хуже чем 4-я игра!!!
Ну для мене вона вдалась на відмінно, так як в даному проекті я вперше, а вот для бувалих в два , а для декого і в п"ять разів гірше.
Цитата-Время конца игры – район 14:00 ( 18 июня 2017 г.)
Та ладно.... 12.23 нам кричали-"гра 15 хв назад закінчилась!!!! відставити вогонь!!! -- Мінус оргам.
Писав це не тому, що хотів комусь нахамити чи принизити, а висловлював думки свої і своїх товаришів які мене підписали на проект. З метою змін в кращу сторону розвитку. Дати зрозуміти людям, що зняти шапку і помовчати хвилину віддаючи шану загинувшим в тій війні -наплювати на живих і не змогти прожити ДЕНЬ в їхній шкурі і кричучи ГЕРОЯМ СЛАВА! знати як нашим хлопцям на передку -тупо бухати і боятись бути в грі мокрим.
Дякую за розуміння.
Гра супер, але мало!!!!!
Якщо не забанете-обовязково приїду на продовження 1979-1989. І хотілося, щоб гра закінчувалась в 17.00 , а не в 12!!!

-PILOT-
19.06.2017, 21:43
Цитата-Старт второго игрового дня - 08:00 (подъем команд планируйте с учетом данного обстоятельства!) Це про що??? Підйом пуштунів о 10.00-11.00 це повага до Афганів, до гравців??? Це взагалі-що було?!!

кто сказал, что подъем в 10.00. У нас уже в8 00 началось выполнение мисий и в 8.40 одна мисия выполнена была, еще две группи сидели на шухере, и если бы ЦРУшники сразу бы не убили обменщиков, то это делали бы мы (мы сами офигели от этих раскладов) Кстати я сам ходил в таджикский кишлак в р-не 10 00 отыгрывая сурового злого хана пуштунов. затем эти групы вели беспокоящий огонь по заставе. Вторая группа (скорее всего это как раз про нее ты говорил что мы сидели в позе лотоса) должна была провести отвлекающий манер в открытую нападая. (как окозалось бестолку, так как основная группа завязла в боях на подступах к нашему селению) Согласен, что возможно нельзя было проводить предбоевой обряд прямо у вас на глазах, но это нюансы аирсофта (для вас наоборот старались)

blesk-55
19.06.2017, 22:00
Та ладно.... 12.23 нам кричали-"гра 15 хв назад закінчилась!!!! відставити вогонь!!! -- Мінус оргам.

Спасибо огромное за данный пост. Согласен на 99%. Не подумайте, что хочу оправдаться, но как один из оргов хотел бы пояснить скомканность некоторых моментов игры, которые дали не совсем хороший осадок.
1. К сожалению не смог приехать на игру потенциальный командир роты "шурави". Стало это известно перед самой игрой и в итоге мне пришлось играть две роли сразу.( Трудновато скажу я вам честно. Поужинать в субботу мне удалось только в воскресенье в 12.00.)
2. Дождь в пятницу и особенно в субботу скомкал нам начало игры. Миссии были сдвинуты по времени, а две и вовсе не были выполнены. Только в 18,00 мы вошли в график.
3. Утром на второй день я лично был мягко говоря "разочарован". Я,старый дурак встал в 7.00 и в 7.30 был уже на заставе. К своему удивлению в "живых" я там был один примерно до 8.10 Если бы "духи" знали, они могли-бы втроем занять заставу, но они тоже спали. Начинать миссии было не с кем. Две пришлось пропустить. Так как 50% личного состава заставы были сражены страшной болезнью (под названием по%%изм) операцию "Обмен" пришлось проводить как попало и с теми кого поймали. Результат налицо. Миссия "месть" тоже проводилась только наполовину. На защите заставы оставалось не больше 8 человек. "Духи" опять проспали! Поэтому и получилось, что начало и конец игры (а они как правило дают основную оценку игры) были скомканы.
Мне лично очень жаль.
P.S.Хотелось бы попросить совета. Как нужно поступать оргам, чтобы вовремя разбудить игроков на второй день?
Прошу никого не обижаться. Все таки это всего лишь игра(к счастью)

efemchuk
20.06.2017, 06:00
Слово "набухались" прозвучало якось узагальнююче, і сприйнялось як особиста образа. Я хочу вибачитись перед Пуштунами які творили ігровий процес і не мали ніякого відношення до спиртного,-це "набухались вас ніяк не стосується. Я писав, що не хотів будь кого образити або принизити, а лише нагадати - правилами категорично заборонено вживання спиртних напоїв під час гри! Але можливо для когось ігрова територія чи гра-це коли тримаєш привод в руках?

Oleh
20.06.2017, 06:58
Фотографії:
https://oshmyg.io.ua/album844377_0

Nick_iton
20.06.2017, 07:02
В горах Афганістану йшов дощ.

Думка про те що, Шураві копають окопи в мокрій глині, тішила мене кожного разу як я дивився на свої мокрі ноги... "це ще не найгірше що з тобою могло статися"
Так, дощ вніс свої корективи в гру але те що він мав вплив на сам ігровий процес не думаю. Була ціла "купа" класних ігрових моментів, рольових, сценарних і тих які придумували самі гравці. Це було СУПЕР!!! Бути частиною цього неймовірно приємно і ВЕЛИЧЕЗНЕ ДЯКУЮ за це ОРГАНІЗАТОРАМ!!!

Обовязково приїду знову)))

Кількість не завжди означає якість, нажаль так сталося цього разу. Багато нових людей які не впоралися з рольовою складовою, якщо не вмієте не знаєте то краще мовчіть - і дивіться як це роблять ті хто знає. Шураві чомусь вирішили що якщо в них в руках зброя то вони можуть робити з мирним населенням все що захочуть. Принижувати, вимагати хабар, важко йшли на контакт. Не забувайте що проти вас іграють такі ж саме люди як ви, і ставтеся до них так як ви б хотіли щоб ставилися до вас. Звичайно це не про всіх.

Організація ігрового процесу.
Таїр, де карти ігрового полігону... В нас була одна карта на якій я чомусь не міг знайти жодної ігрової локації яка була написана в завданнях. Це був капец... піди в ліс, якого не можеш знайти на карті, і приведи караван. Так і блукали по полігону...
Карту все ж можна було викласти перед грою щоб кожен міг самостійно собі роздрукувати.

Перед грою необхідний брифінг для кожної сторони, з цього і почнеться відповідальність за свої дії і дисципліна.
Народ, давайте не чітерити з використанням мобільних телефонів!!! Це Афган 1985р. там їх не було...
Нічіна фаза, так прикро що з 00.00 з бази пуштунів майже 2/3 гравців вже не виходило, причини не знаю... Але йти на штурм портивника який переважає тебе чисельно і тактично, якось самому, ну дуже не приємно... Тільки разом ми СИЛА)

Підйом 08.00 час вводити штрафні санкції для тих хто любить спати. Тому що це вже дуже не смішно. Розпочинати з маленького Брифінгу (організатором). Хто не встиг, на наступну гру платить подвійний ігровий внесок...

Операція "Обмін"
В нас було вказано що вона має розпочатися в 10.30. таджики мають доставити Пілота до себе в кішлак а потім обмінятися з Шураві. А по факту 10.30 обмін біля Пакістану. І пуштуни поза грою...

Брифінг після гри.
Сказали 14.00 а по факту 14.00 вже закінчився, а ми між іншим годину часу просто сиділи в кішлаку просто чекали.

То ж на наступну гру бажаю всім відповідальго ставлення до гри, і дотримання ігрового процесу.

Kocc
20.06.2017, 08:45
Так сталось, що минулу гру пропустив, тому буду порівнювати із 2013. Збільшилась локація, це раз (за гашишем прийшлось чесати пару км, але це круто); не було міномета (повезло вам, шураві), але було досить мух і гп (це теж антуражно і видовищно), це два. Ігровий процес був більше фріплейним", але це нормально для муджахідів (пастухів, по суті), у шураві все має бути "по плану і по приказу". Звичайно, можливо не всім цікаво відігрувати, вести осмислені розмови/діалоги які находу треба придумувати, але 90% гри якраз в цьому! В загальному грою задоволений, маю претензії хіба до погоди (мокрі ноги і блукання в нічному тумані). Виділити хочу дуканщика, за його візит в наш табір і торги, а також шураві дезертирів, які шукали легкої долі в Таджикистані ;) ( хоча момент з викраденням зброї здається перебором)

Tair
20.06.2017, 09:52
Почитав. Вирішив, що треба і собі відписатись (поки не відгук а думки). Відгук, подяки, спогади і все інше по грі увечері. По місіях і задачах завтра-після-завтра.

Ну, що погнали на "розбор польотів" (дещо ви вже чули на шикуванні):

1) Як говорив на шикуванні, не можемо підніматись о 08:00 годині – будемо прокидатись о 09:00 і місію починати в 10:00. І кава чи чай на стоянках, кішлаках та заставах яка ніби вирішить цю проблему – тут ні причому. Це все індивідуальна та командна самодисципліна.

2)Нечитання правил гри і правил поведінки на грі. Форум ми не читаємо. Питань не задаємо, а потім дивуємось, що те, що хтось вважає, що «можна» насправді не можна.

3)Карти полігону. Зрозуміло і прийнято до уваги, стосовно збільшення кількості. На грі було в пакеті ігровим лідерам роздано - Таджиках було – 5 карт. Пуштунам – 6 карт. ОКСВА – 10 карт. ЦРУ-1 карта.

4)Вивішення карт на грі – спробую таке зробити. Але як завжди всі бачать тільки вершину айсберга. І було б гірше, коли ваші друковані на форумі карти – не відповідали б дійсності. НЕ буду вдаватись в деталі, але за 10 днів до початку гри карти і розташування певних локацій мінялись 2 рази! Через реєстрацію гравців. Фінальний варіант карти був надрукований 14 числа вночі.

5)Алкоголь – я чесно не розумію як боротись із тими людьми які не знають міри в цьому питанні, а тим більше на грі, яка готується не один місяць, гравці до якої готуються не один місяць і все, що вимагається – 24 години сухого закону для кількох людей – бо складається враження, що вся гра то бухалово. NO COMMENT.

6)Стосовно тактичних рукояток і та інших речей дозволених та недозволених – це до п2. Так я бачив такі речі на грі, робив зауваження, на когось і підвищував голос, вимагав зняти, замотати і т.д. Більшого зробити я не мав можливості (виганяти, виривати з рук, влаштовувати скандали, махати руками і кликати «свідків» - я не базарна істеричка) – якщо не має командного та індивідуального розуміння проекту – я тут нічим не допоможу. Але висновки – обдумані та будуть задіяні.

7)НЕ вміння вчитуватись у задачі. Пробігли очима – о все ясно! А потім: як так? А ми думали! А нам сказали! А чого не тут?
Я звідки знаю чому так? Для прикладу (пояснення для Nick_iton): хто казав, що пілот має бути доставлений в кішлак для обміну???? Це така нісенітниця, яку чую в перший раз! В задачі було ясно і чітко вказано, де і що. А от як прочитано, додумано і реалізовано – це питання до....??? ТЕ, що сказали, гашиш шукати в Пакистані коли в задачі прописаний в зовсім іншому кутку – то до кого питання, що ви блукали? Певно треба звернутись до п7.

8)Мобільні телефонии і рації – окремі від реальних антуражних (це про ОКСВА за рації) для виконання завдань. НУ чесно це перебор! Знову ж таки питання до командирів команд (не ігрових сторін, а саме команд). Телефони не забираються, бо це ваше власне. Інколи вони потрібні були для звязку зі мною – не питання, але коли рація не бере, і використовується мобілка – це п%4(ц як антуражно!

9)Як і кому пояснювати, де мазати зеленькою чи йодом – що можна забирати ігрові предмети, алея ж ніяк не індивідуальін власника! Про це ж писалось на форумі не один раз в різних темах! Але про що я говорю, краще почитайте зверху п2.

10)Завершення гри було в стільки, нам кричали в стільки, а ми думали, що в стільки! Так не повірите ,я теж думав, що стільки то гравців буде завершувати ГРУ, а не зніматись посеред гри і бути туристами на пікніку. І коли тобі із різних сторін – все Таір, давай завершувати, ми вже все і по телефонах в т.ч. Кожен як хотів так і знімався ,і мені в свою чергу довелось «наломувати» іншим хто йшов до кінця – завершення гри.

11)»Два ока це розкіш» - як написав efemchuk – це питання до кого? До майбутніх Кутузових певно. Але бігати по полігону і благати вдягнути окуляри – вибачайте, є купа інших справ ніж дорослим мужикам розповідати про правила безпеки.

12) efemchuk-у – завершення гри ми можемо зробити і о 17:00, тільки от ви гравці (не всі, але багато) не готові так довго грати і відігрувати. На ці граблі ми наступали постійно, і з нон-стоп в т.ч. І стосовно розвідки, тут ти категорично не правий. Можу помилятись, але певно через прямолінійне розуміння слова розвідка з твого боку Розвідка. «Як на мене її було забагато це по перше, а по друге -вона виконувала не ті завдання які на справді покладають на цей підрозділ.Ну при чому розвідка до зачистки кішлака, обміну, вогневого переслідування????» - а хто мав це робити? Окремо на обмін придумати «обмінювальний підрозділ».

13)Стосовно тупих відгуків. Як правило це антуражно І воно справді так є, звісно якщо вже йде перебор і постійні матюки (а такого на цій грі було обмаль – і мною особисто робились зауваження і воно не повторялось). Але коли кричать «Ваня єхай в сібір дамой» чи «Аллах Акбар», «Іді сюда єслі ти мусчіна» і т.д. І вигуки вночі, додають якоїсь антуражної складової. Якщо когось такі невинні вигуки задівають і ображать – краще сидіти дома – або порівняти, що робиться у вас із такими «словами» на «недільних пострілушках». В нас вже з 2011 року – і все нормально, і кожного року все коректніші вигуки і обмаль нецензурщини.

14) Дощ! Спортив всі плани, реалізацію старту гри і т.д. – Але за погодні умови вибачатись не збираюсь. Це речі на які жоден організатор впливу не має.

15) Якщо в реєстрації записано, що людина лише мирна, і тим більше не має 18+ а вона бере в руки зброю і відігрує моджахеда і участвує в боях – то це зовсім НЕ правильно…

По своїх зроблених висновках на майбутнє:
-Більше карт локації на сторонни в т.ч. великі а не тільки А4;
-Повний фотодопуск УСІМ командам (одяг, озброєння, амуніція, взуття, окуляри і т.д.)! Навіть тим командам ,які вже не перший раз. Дехто обіцянки у ліквідації недоліків так і залишив обіцянками;
-Скорочення ігрового часу на ніч і початок другого ігрового дня пізніше (попередньо 1й день 12:00 до 01:00 і 2-й з 10:00 до 14:00). Раз не вмієте цінувати ні зусиль оргів і не має дисципліни в собі і поваги до побратимів із своєї ігрової сторони (це не про всіх звісно), коли одні сплять, а інші рвуть себе, щоб перекрити тих кому нас№2ть на всьо!
-За алкоголь на грі – бан на наступну гру цієї серії.
-Мусорні - спеціально позначені - мішки, пакети і т.д. у кожної сторони.
-Екзамени на знання правил у кожної сторони і кожного гравця (я знайду як це зробити - благо такий випадок вже був на "Метро 2033" у Кам.Подільську - тому варіант є).
...І це ще не всі думки, варіанти, розуміння і осмислення своїх помилок - згодом вильється у майбутніх процесах, для покращення ігрового процесу і вражень від гри.

Oleh
20.06.2017, 10:39
efemchuk

Я не знаю як вони вели себе на війні, але точно сумніваюсь, що під час атак в ночі вони кричали всяку срань-тим самим видаючи свої позиції.

Tair

Але коли кричать «Ваня єхай в сібір дамой» чи «Аллах Акбар», «Іді сюда єслі ти мусчіна» і т.д. І вигуки вночі, додають якоїсь антуражної складової.

Ми теж зробили свій внесок в це діло:twisted: - вночі переодяглися в "духів" і ходили навколо бази ОКСВА, примазувались до атакуючих. Я кричав і це і багато іншої єресі, але все в межах розумного.

GoodMind
20.06.2017, 10:48
Почитав. Вирішив, що треба і собі відписатись (поки не відгук а думки). Відгук, подяки, спогади і все інше по грі увечері. По місіях і задачах завтра-після-завтра.

Ну, що погнали на "розбор польотів" (дещо ви вже чули на шикуванні):

1) Як говорив на шикуванні, не можемо підніматись о 08:00 годині – будемо прокидатись о 09:00 і місію починати в 10:00. І кава чи чай на стоянках, кішлаках та заставах яка ніби вирішить цю проблему – тут ні причому. Це все індивідуальна та командна самодисципліна.

2)Нечитання правил гри і правил поведінки на грі. Форум ми не читаємо. Питань не задаємо, а потім дивуємось, що те, що хтось вважає, що «можна» насправді не можна.

3)Карти полігону. Зрозуміло і прийнято до уваги, стосовно збільшення кількості. На грі було в пакеті ігровим лідерам роздано - Таджиках було – 5 карт. Пуштунам – 6 карт. ОКСВА – 10 карт. ЦРУ-1 карта.

4)Вивішення карт на грі – спробую таке зробити. Але як завжди всі бачать тільки вершину айсберга. І було б гірше, коли ваші друковані на форумі карти – не відповідали б дійсності. НЕ буду вдаватись в деталі, але за 10 днів до початку гри карти і розташування певних локацій мінялись 2 рази! Через реєстрацію гравців. Фінальний варіант карти був надрукований 14 числа вночі.

5)Алкоголь – я чесно не розумію як боротись із тими людьми які не знають міри в цьому питанні, а тим більше на грі, яка готується не один місяць, гравці до якої готуються не один місяць і все, що вимагається – 24 години сухого закону для кількох людей – бо складається враження, що вся гра то бухалово. NO COMMENT.

6)Стосовно тактичних рукояток і та інших речей дозволених та недозволених – це до п2. Так я бачив такі речі на грі, робив зауваження, на когось і підвищував голос, вимагав зняти, замотати і т.д. Більшого зробити я не мав можливості (виганяти, виривати з рук, влаштовувати скандали, махати руками і кликати «свідків» - я не базарна істеричка) – якщо не має командного та індивідуального розуміння проекту – я тут нічим не допоможу. Але висновки – обдумані та будуть задіяні.

7)НЕ вміння вчитуватись у задачі. Пробігли очима – о все ясно! А потім: як так? А ми думали! А нам сказали! А чого не тут?
Я звідки знаю чому так? Для прикладу (пояснення для Nick_iton): хто казав, що пілот має бути доставлений в кішлак для обміну???? Це така нісенітниця, яку чую в перший раз! В задачі було ясно і чітко вказано, де і що. А от як прочитано, додумано і реалізовано – це питання до....??? ТЕ, що сказали, гашиш шукати в Пакистані коли в задачі прописаний в зовсім іншому кутку – то до кого питання, що ви блукали? Певно треба звернутись до п7.

8)Мобільні телефонии і рації – окремі від реальних антуражних (це про ОКСВА за рації) для виконання завдань. НУ чесно це перебор! Знову ж таки питання до командирів команд (не ігрових сторін, а саме команд). Телефони не забираються, бо це ваше власне. Інколи вони потрібні були для звязку зі мною – не питання, але коли рація не бере, і використовується мобілка – це п%4(ц як антуражно!

9)Як і кому пояснювати, де мазати зеленькою чи йодом – що можна забирати ігрові предмети, алея ж ніяк не індивідуальін власника! Про це ж писалось на форумі не один раз в різних темах! Але про що я говорю, краще почитайте зверху п2.

10)Завершення гри було в стільки, нам кричали в стільки, а ми думали, що в стільки! Так не повірите ,я теж думав, що стільки то гравців буде завершувати ГРУ, а не зніматись посеред гри і бути туристами на пікніку. І коли тобі із різних сторін – все Таір, давай завершувати, ми вже все і по телефонах в т.ч. Кожен як хотів так і знімався ,і мені в свою чергу довелось «наломувати» іншим хто йшов до кінця – завершення гри.

11)»Два ока це розкіш» - як написав efemchuk – це питання до кого? До майбутніх Кутузових певно. Але бігати по полігону і благати вдягнути окуляри – вибачайте, є купа інших справ ніж дорослим мужикам розповідати про правила безпеки.

12) efemchuk-у – завершення гри ми можемо зробити і о 17:00, тільки от ви гравці (не всі, але багато) не готові так довго грати і відігрувати. На ці граблі ми наступали постійно, і з нон-стоп в т.ч. І стосовно розвідки, тут ти категорично не правий. Можу помилятись, але певно через прямолінійне розуміння слова розвідка з твого боку Розвідка. «Як на мене її було забагато це по перше, а по друге -вона виконувала не ті завдання які на справді покладають на цей підрозділ.Ну при чому розвідка до зачистки кішлака, обміну, вогневого переслідування????» - а хто мав це робити? Окремо на обмін придумати «обмінювальний підрозділ».

13)Стосовно тупих відгуків. Як правило це антуражно І воно справді так є, звісно якщо вже йде перебор і постійні матюки (а такого на цій грі було обмаль – і мною особисто робились зауваження і воно не повторялось). Але коли кричать «Ваня єхай в сібір дамой» чи «Аллах Акбар», «Іді сюда єслі ти мусчіна» і т.д. І вигуки вночі, додають якоїсь антуражної складової. Якщо когось такі невинні вигуки задівають і ображать – краще сидіти дома – або порівняти, що робиться у вас із такими «словами» на «недільних пострілушках». В нас вже з 2011 року – і все нормально, і кожного року все коректніші вигуки і обмаль нецензурщини.

14) Дощ! Спортив всі плани, реалізацію старту гри і т.д. – Але за погодні умови вибачатись не збираюсь. Це речі на які жоден організатор впливу не має.

15) Якщо в реєстрації записано, що людина лише мирна, і тим більше не має 18+ а вона бере в руки зброю і відігрує моджахеда і участвує в боях – то це зовсім НЕ правильно…

По своїх зроблених висновках на майбутнє:
-Більше карт локації на сторонни в т.ч. великі а не тільки А4;
-Повний фотодопуск УСІМ командам (одяг, озброєння, амуніція, взуття, окуляри і т.д.)! Навіть тим командам ,які вже не перший раз. Дехто обіцянки у ліквідації недоліків так і залишив обіцянками;
-Скорочення ігрового часу на ніч і початок другого ігрового дня пізніше (попередньо 1й день 12:00 до 01:00 і 2-й з 10:00 до 14:00). Раз не вмієте цінувати ні зусиль оргів і не має дисципліни в собі і поваги до побратимів із своєї ігрової сторони (це не про всіх звісно), коли одні сплять, а інші рвуть себе, щоб перекрити тих кому нас№2ть на всьо!
-Мусорні - спеціально позначені - мішки, пакети і т.д. у кожної сторони.
-Екзамени на знання правил у кожної сторони і кожного гравця (я знайду як це зробити - благо такий випадок вже був на "Метро 2033" у Кам.Подільську - тому варіант є).
...І це ще не всі думки, варіанти, розуміння і осмислення своїх помилок - згодом вильється у майбутніх процесах, для покращення ігрового процесу і вражень від гри.

Таір, не ріж ніч. Її і так замало було.
Конкретно до цієї гри - виходив двічі, перший раз коли всі атакували, другий - після смерті. Правда вийшли ми лише вдвох. І таки дійшли до основної групи атакуючих.

А так як командуючого, який би знав полігон вже вбили, то ми як справжні моддахеди і "шатали" ОКСВА як попало, без чіткої організації дій з іншими. Рації мовчали.
Прийшли вбитими на базу близько першої ночі. Вирішили просохнути трохи, бо замість кед вже було незрозуміло що. Якщо б не було дощу, то йшли б ще грати.
Краще під ранок зробити перерву на 3-4 години. Десь біля 6 години.

На майбутнє вирішили більше розвідки робити по бойовому. Наприклад дальнього БП у шураві могло б і не бути, якщо ми були зі зброєю. На підході була можливість атакувати. Хіба що їх рух був обумовлений планами гри.
Претензій до супротивника в мене особисто немає ніяких.
Я взагалі був трохи здивований тим, що ми так часто були на базі. Я більш готувався до автономки, правда з такою зливою першого дня, я не знаю як я б її провів.
Розміщення баз було прикольним

BooM
20.06.2017, 11:39
"На перевале дождь, у нас здесь, мама, начался сезон дождей..."
Так что Таир все сделал антуражно!

На самом деле шутка :) Погода внесла свои коррективы, пришлось смотаться за резиновыми сапогами, потому что бегать в галошах в шильвари и пируханах такая себе, честно говоря, затея.

Огромная благодарность Руслану и "Ш.Т.У.Г."у, которые продолжают нас радовать этим замечательным проектом. Действительно, теплая ламповая игра из года в год.

Вы знаете, признаюсь, лично у меня "претензии" и "пожелания" были после каждой игры, кроме второй по счету ("Сархад", вроде, но я могу ошибаться). Так вот после этой игры, я, право, даже не знаю "к чему придраться". То ли мы все же научились играть в Афган, то ли звезды так встали...

Шурави, Тимур-паша, Амир Расфетки Блеск, и многие другие - огромное спасибо за отыгрыш. Вы не всегда нам помогали, выполняли наши просьбы (да, собственно, и не должны были), однако отыгрывали в других моментах на высоте (мы теперь знаем, что делать с оружием, если на кишлак нападут). "Рядовые" бойцы - вы красавчики. Кто не вступал в контакт - выполняли дальше поставленные задачи. Кто общался и торговался - мимими, вы лучшие.

Так, по краденому оружию. Его "воровали" на прошлой игре и на этой. При этом мы делали все возможное, чтобы максимально быстро вернуть привод участнику. Признаю, этим были нарушены правила еирсофта. Если надо, готов нести наказание. От себя лично и от лица "участников" приношу извинения за то, что заставили поволноваться. Могу уверить, что за время отсутствия привода с ним обращались достойно и использовали только как антураж.
Еще раз извините.

Правоверные. Спасибо всем кто приехал и участвовал! Шамира и Мастер Шульц (акцент муллы бесподобен) - вы окраса таджикского кишлака. Спасибо вам, что каждую игру пытаетесь делать его лучше, хоть в основном собственными силами.
Сомбер - амир, на которого всегда можно положиться, особенно покидая кишлак. Спасибо за помощь и руководство!
Дуканщик с женой, младший брат, кальянщик, игромастер - да вы и сами все знаете! Все остальные и новообрезанные новообретенные братья - да продлит Аллах ваши дни! Красавцы! С вами было приятно играть!

ЦРУ-шники! Ай да сукины дети! Отлично!

По игровым моментам, антуражу, недочетам - думаю, найдутся люди, которым будет сказать гораздо больше, чем мне.

Ах да! Ну наконец-то шурави переоделись ночью в духов! Ну отличнейше же!

Спасибо всем еще раз и до встречи на следующем проекте.
(Да, Руслан, с 2008-го вот именно эта и была твоей последней игрой, ога :))

---------- Сообщение добавлено в 12:39 ---------- Предыдущее сообщение создано в 12:25 ----------

Тепер що стосується "противників" Я не знаю як вони вели себе на війні, але точно сумніваюсь, що під час атак в ночі вони кричали всяку срань-тим самим видаючи свої позиції. Оце сидіння купками по 4-5 людей на розслабоні в позі лотоса знаючи, що до них не долетить шар (куля точно долетить) кричучи всяку брєдятіну, такі як ви-зіпсували враження про гру і не тільки мені! ДВА БАЛА.

Извини, что испортил игру. Наверное это мы та пятерка, о которой идет речь
Есть/была такая традиция ночью звать Альошу с Иваном и искать ишака. На этой игре еще и Фаруха с Ферганы.
Мы поэтому и сидели в "позе лотоса" за пределами работы ГП и приводов, чтобы криками придавать антуража.
Не думал, что это кому-то мешает.

beit
20.06.2017, 11:45
Доброго всім .
Читаю відгуки і місцями дивуюсь.
Наскільки я розумію, то правовірні мусульмани (більша частина) реконстуюють і моделюють сучасні війська НАТО та інще - і коли приїзжали раніще на відкриття на Яворів питали: " Гроші заплачені, а де дощ?".
Що змінилось?
Як чув краем вуха -- мені мої непромокаємі берци і гортекс і я би все і вся. Хватить скиглити і жалітись на погодні умови. Ви за це заплатили
:lol:
З приводу часових перерв -- Командир и Організатори зменшуйте. Як приклад 12:00 --- 03:00 - наступний день 07:00 --- 15:00.Може цим відіб"єте бажання приїзжати тим хто любить спати.
По годинах виходу зранку та закінченню гри:
1. На моему годиннику коли ми займали зранку окопи було 08:05.
2. Таир як Організатор наказав, що якщо нема ніяких рухів і всі на базі і блок-пості то закінчення в 12:30. В 12-40 зі сторони пуштунів підійшли четверо бійців. Коли кричали на Ромашку 2 про закінчення було 12:43.
треба буде синхронізувати годинники.

а тепер враження та відгуки.
негативні :
- поламалась перед самою грою ГП -- майже плакав
- прийшли до правовірних мусульман перевдітими -- пуштуни не відігравали зустріч із товаришами, а зразу- " це не наші, ідіть геть". Нас навіть свої по дорозі 3 рази общукували із пристрастю.

позитивні:
...... ось і закінчилось наше відрядження до Фергани. Послали трохи відпочити, поїсти кавунів, динь, винограду (бо щось холодна весна видалась в горах і не везуть навіть з Пакистану) та набрати молодняк на заставу. Набрали та привезли. Присунулись на заставу аж під обід. Ми ж по службі зразу відмітитись та до столовки -- балалайка три медведя --- "Копать І ще раз Копать, от сель і до послезавтра, а потом закапівать" - кричав командир.
От так зразу мордою в мокрий грунт з лопатою нас ( майже дембелей і молодняк) і послали. Кто був дуже активний та дужче махав лопатой почали посилати подальше - на штурм, досмотр, патрулювання.
Але як говориться - "старий воїн, мудрий воїн" ( ми с товарищами то тут вже 3 года жаримся) втихую ноги в руки и в дукан за деликатесами и табачком. Все прошло отличненько. И табачку наскребли, и крапаль продуктов для молодняка и с нужніми товарисчами по поводу сдай, продай, раскажи, денег дам порешали. Жизнь вошла в свое привічное русло.
Настав вечір та трохи далі. Вже стало традіцією, боеве хрещення молодняка та перевірка нового в цей час найкраще проводити. Всьо літа, гупа, тріщить, самі "смілі" по кущам мінують тропи. Побачили що це почало затягуватись -- нагадали правовірним, що намаз то пропущений і вже 2 раза - ласкаво попросили приходьте зранку :smile: .
Зранку біг на місці з перекусом на холодне і вихід на позиції по одному - щоб зігрітись і ввести в оману як супротивника так і командування ( над кім ще жартувати :smile:). Але командир просік наш маневр і зразу : "Вас скільки? 13? Не на фарт! Дев"ять беріть ще саперів і шастайте отсель і на це все у вас 5-10 хвилин. Четверо робіть що хочете але база має жити. МИ по наївності давай вкруб штаба хороводи водити - чуть не затрілив нас ( видать не виспався , або голова закрутилась) - ми раз і по окопам і так ..............
далі буде

BooM
20.06.2017, 11:53
...... ось і закінчилось наше відрядження до Фергани.
Уважаемый, Фаруха не видел? Его дуканщик искал ))

Halil
20.06.2017, 12:59
Салам аллейкум, правоверные, шурави и все-все-все!

В первую очередь большой привет, благодарность и всяческие хвалы организаторам Таиру, Сакупу и всем, кто сделал этот праздник для нас. Спасибо Вам, парни.

Также хочу всех игроков горячо поблагодарить за прошедшую игру, всех, кто участвовал в этой действе, всем, кто пришел поторговаться, решить вопросы и просто поговорить.

Отдельные приветы таджикскому племени, особенно старейшине, моей жене, братьям, амиру нашему и всем-всем-всем.
Отдельные хвалы во имя Милостивого и Милосердного — Мастер Шульцу ака Мулле, и Шамире — без вас, наш кишлак — не кишлак, а жалкая насмешка над ним.
Большая благодарность парням из контингента, которые были вовлечены в процесс больше остальных, предателям и вероотступникам, которые сделали большой кусок нашей игры, спасибо Вам парни, надеюсь, что это не в последний раз.
Привет ЦРУ, вы красавчики. Просто красавчики.
Огромная благодарность всему контингенту, который вел себя достойно, играл, торговался, шутил шутки и вообще. Персональные лучи добра амирам Тимуру и Блеску — спасибо, мужчины.
Всем, кого не упомянул большой привет и благодарности!

Теперь к замечаниям.

Кто-то говорил, что на дукане ничего невозможно купить. Лично никто не говорил мне, но на всякий случай отвечу, если вдруг кто не дошел или не понял, как это работает.
Ребята, мне, как вы можете догадаться Ваши деньги и товар, который я продаю особенно и не нужен. Я не NPC и не декорация, и моя основная задача продавать все это Вам.
Если вы пришли, а вам назвали цену 5000 афгани, а у вас 100, то это не означает, что вам тут не рады и иди зарабатывай — это призыв к торгу!
Торгуйтесь, меняйтесь (предложи патроны, гранаты, услугу, информацию, меняйся на сигареты, конфеты или что там у тебя есть, крути-верти обмануть хоти, загадывай загадки, играй!), хватайте и бегите, дуканщик не вооружен(привет Фаруху), что угодно!
Видишь дуканщика, который куда-то идет — можешь купить что-нибудь, у него всегда что-то есть (за исключением старта игры, когда действительно еще ничего не було, простите за это)
Так или иначе почти весь товар был рапродан, а значит купить его был шанс.

Те пятеро, сидевших, в позе лотоса — были мы. Я(дуканщик), старейшина, моя жена, вновь-обращенный в веру и брат старейшины, принципиально мирные на этой игре. Настолько мирные, что ни один из нас не имел оружия на этой игре вовсе, так что выдавание наших позиций вообще не важно.
По поводу криков из темноты — такие случаи действительно были в Афганистане и являются частью деморализации врага.
Зачем мы это делали — потому что могли, и что, в противном случае, делать мирному населению на ночной и как нам помочь правоверным в джихаде с кафирами?
Но если это прямо портит игру, а не нравится лично кому бы то ни было, то можем обсудить и принять какие-то решения.
Шурави в этом эпизоде большие пребольшие красавчики — маскарад и убийство нас — это именно то, что мы и хотели. Красиво, подло, замечательно, за что и спасибо вам.

По поводу воровства оружия.
Я понимаю, что это очень тонкий лёд, и что каждый раз, делая это, я могу получить пожизненный бан и вполне неиллюзорный срок, если вдруг, человек, у которого тот самый ствол умыкнули — не разделит моего понимания этой конкретной игры.
В свое оправдание могу сказать, что как для меня — это крайне антуражный эпизод и посыл для дальнейшего продолжения ситуации. Оба раза на этой игре и предыдущей, привода возвращали как можно скорее.
Привода никогда не похищались из неигровой зоны, мертвяков, палаток и т.п, а только тогда, когда нерадивый шурави его оставлял без присмотра и проявлял крайнюю степень разгильдяйства.
По итогу — в воровстве приводов лично я не вижу ничего плохого, но если у кого-то есть какие-то претензии/недовольство, то готов понести наказание любой степени тяжести, а экперемент признать провалившимся.

С уважение и любовью, ваш дуканщик.

BarmaLINI
20.06.2017, 13:14
2. Таир як Організатор наказав, що якщо нема ніяких рухів і всі на базі і блок-пості то закінчення в 12:30. В 12-40 зі сторони пуштунів підійшли четверо бійців. Коли кричали на Ромашку 2 про закінчення було 12:43.
треба буде синхронізувати годинники.

не так немного, когда мы вышли с базы, нам сказали что игра до 14:00, но потом пришла инфа что до 13:00, по дороге нам еще сообщили что до 12:30
мы подошли в 12:16, атаку обкурков опиумных закончили в 12:20, в 12:30 я был на Ромашка-1 ...
как я понял у вас игра закончилась в 12:00 и нам в 12:16 кричали что уже 16 минут как игра закончилась :) я несколько раз по часам сверялся

мы топали, зная что если не успеем до 12:30 то так у вас и останемся, и на построение с оружием попадаем

прийшли до правовірних мусульман перевдітими -- пуштуни не відігравали зустріч із товаришами, а зразу- " це не наші, ідіть геть". Нас навіть свої по дорозі 3 рази общукували із пристрастю.
подозрительные вы были :) особенно очень чистыми пируханами ну и конечно ничего не выдавало советского разведчика как казацкие малиновые шаровары :)

SomberGrin [Дикі гуси]
20.06.2017, 14:08
Гра дуже сподобалась. Дуже. Атмосферна, нелінійна, інтригуюча, душевна. Обов'язково прийматимемо участь і надалі. Грали за таджиків.

Окремо сподобалось:
- Адекватна та антуражна поведінка учасників. Все менше клоунади і все більше розуміння контексту. Супер.
- Пакети з задачами. Все зрозуміло і при цьому красиво описано та оформлено.
- Розміщення локацій і задіяні території. Чим більше - тим краще. Сподобалось, що у таджиків був закуточок в лісі, куди можна було сховати неантуражні речі та автомобілі.
- Табір таджиків. Просторо і красиво. Якби ще плівку з наметів замінити на якесь ганчір'я чи тканину... А ще пропоную табір називати табором, бо до "кішлак" воно не дотягує.
- Мулла. Стільки років знаю Юру, але він не припиняє дивувати. Я приємно шокований рівнем підготовки до ролі. Читати арабською, трактувати сури, проводити уроки і давати настанови - це просто бомба. Браво!
- Дуканщик, старійшина, мудрець з палицею та інші суто рольові персонажі. Молодці!
- Конкуренція та іноді навіть ворожі дії з боку інших племен. Не розслабишся. ЦРУ-пакістанці так взагалі нас дуже красиво перебили на останній місії. Хай таджики і були готові до сценарних сюрпризів.
- Кінь. :)

Не дуже сподобалось:
- Періодичне бажання гравців один одного надурити та здійснити якесь шахрайство. Не думаю, що це є дуже антуражним. Має бути межа. Ми ж відігруємо не циган, а афганський народ, який карає за крадіжку відтятою рукою.
- Що не усі учасники відіграли до кінця і почали раніше пакувати валізи. Ай яй яй.

Коментарі:
- Було озвучено, що афганці псували гру своїми вигуками. Хм, добре... Давайте почитаємо спогади учасників тієї війни. Якщо це неантуражно, то відмовимось від того.
- Було озвучено про алкоголь. Слава Аллаху, наш табір це минувало. Не бачив нікого, хто б мав хоч найменші наслідки вживання.
- Вважаю, що у афганських племен цього разу було небагато шансів узяти на нічній базу ОКРВА. В чисельній меншості та ще й після сценарного потрапляння в засідку, де загинула ледве не половина усіх бойовиків.

Пропозиції:
- Друкувати на мапі графік гри та іншу довідкову інформацію. Роблю так на своїх іграх і це допомогає.
- Видавати мапи усім.
- Допускати до гри стільки рацій, скільки могло б бути в реаліях. А не скільки є.

Подяка:
- Tair, Sakup та усі інші, хто готував гру - респект вам і подяка за вашу нелегку працю. Молодці.
- Був радий бачити стільки старих-добрих друзів та знайомих. Познайомитися з новими. Усіх не перелічити. Окремий цьом Рудій та Халілю. :D
- Дякую своїй команді (Master Shultz, Shamira, Suhov, Frylock) та усім учасникам.
- Таджики, з вами хоч куди. Бойовики чітко виконували усі прохання та накази і брали на себе ініціативу. Мирні створювали оту особливу ауру, за якою ми усі їдемо на гру. Молодці!

https://m.io.ua/img_aa/medium/3663/74/36637453.jpg

Halil
20.06.2017, 14:18
;639795']
Періодичне бажання гравців один одного надурити та здійснити якесь шахрайство. Не думаю, що це є дуже антуражним. Має бути межа. Ми ж відігруємо не циган, а афганський народ, який карає за крадіжку відтятою рукою.

Так в этом же и соль. Причем тут цыганство? Обмануть чужое племя, чтобы сделать лучше для своего —почему и нет? Если против —то можно изловить хитреца и провести над ним суд шариата и что угодно. В том то соль фри-ту-плея.
Да хоть к примеру возьми, когда наш многоуважаемый мулла прогнал шурави, с которыми была договоренность о разминировании (и был такой квест, который закономерно провалился), потому что Аллах велел. Почему он это сделал? Потому что мог, потому что имел право. Имеем ли мы право его осудить в неигровом смысле? — нет, в игровом — пожалуйста, не совсем понимаю, как бы это выглядело по отношению к мулле, а если бы это сделал какой-то несчастный дуканщик, а потом чей-то брат взорвался на неснятой мине, по его вине? —пожалуйста, суд шариата, кровная месть, все дела.

Это мой личный взгляд на игру и, разумеется, —это не истина в последней инстанции.

Timur
20.06.2017, 14:19
организаторам и игрокам - спасибо за игру
Проект все больше уходит от пострелушек в ролевуху и квесты - в этот раз я мог вообще не брать шаров для автомата. Для меня отыгрывать роль - тяжко, но если получается - то море позитива.
Ожидал большого колличества артилерии у моджахедов, по этому команда подготовила стройматериалы и создала своими силами 4 накрытых бункера. На это ушло море времени и сил, но думаю это правильно.

Весь негатив у меня связан с правилами/органичениями.
Первое - они были не четкими и размазанными по форуму (например ранения). В будущем - создате отдельную страничку где будут все правила/ограничения, а обсуждение их где-то в другом месте.
Второе - их многие не читали, а если и читали - то не все соблюдали. (один мешок несут 2 человека, изобилие раций, игра возле автомобилей)
Третье - их меняли по ходу (начало и конец игры, сонное царство утром, еще одна сторона - ЦРУ, современные модели ПНВ)

Позитива в разы больше
Как всегда порадовала меня моя команда.
Замечательный командующий Блеск.
Саперы, Разведка, Ромашка 2 и все все все представители советских войск.
Супер-антуражные персонажи афганцев, которые прекрасно подготовились шли на контакт и сделали для нас игру.

После этой игры запоминаются не бои а какие-то "мутки" как то украденное оружие, пакистанский огурец и горные помидоры, мусульманизация, переодевания.

Что бы хотелось
- возможно убрать из канвы штурм базы? Это бы освободило ресурсы для большего общения. Вполне достаточно прити обстрелять базу с соседнего холма. Переодеться узнать пароли зайти на базу и чего-то там стырить. Солдаты больше бы ходили по полигону, можно было бы брать пленных и требовать выкуп. Для меня как-то странно звучит идея когда афганцы штурмуют воинскую часть (а не выносной блок-пост) где как минимум оборудованные позиции, танки, артилерия и возможность вызвать авиацию. Тем более станно звучит идея ЦРУшника шрурмующего воинскую часть.
- перенести мирные кишлаки/деревни поближе - всем ближе ходить и больше общаться
- уменьшить болтовню недовольных на базе ночью - не знаю как сделать, не ожидайте слишком многого и делайте сами себе хорошо.
- конь - я так и не понял зачем он. хорошо бы ишака в кишлак для обряда становления мужчиной (может можно надувного найти или сделать?) и овец/коз на пастбища (опять же может муляжи) но это конечно мечты
- кипяток на базе и чай в чайхану (особенно при такой погоде) - если не хватает огров - можно в виде наряда на кухню для каждой из команд по очереди.
- пояснить солдатам что дукан не супермаркет, цена которую называет дуканщик это совсем не то что надо заплатить, и платить можно не только рублями а и информацией помощью и обещаниями, оружием и тд. То же касается всего в игре - надо учиться меньше воевать больше общаться.
- больше игровой пиротехники

извините если кого обидел

BooM
20.06.2017, 15:07
2 Сакуп или модерам ветки - а сделайте, плиз, отдельную тему - а-ля, "Стенгазета "Афганская зорька"".
Я смотрю тут некоторые граффоманством страдают - могут описать те или иные комические, интересные, трагические ситуации на игре.

Ну, например, как мы встретились с разведкой, начался обстрел и брат старейшины призывал помощь.
Отличная история от ЦРУ-шников могла бы быть про пилота.
Да и с прошлых игр есть что вспомнить, рассказать, но не в духе отзывов, а повествовательно ))

blesk-55
20.06.2017, 16:27
2 Сакуп или модерам ветки - а сделайте, плиз, отдельную тему - а-ля, "Стенгазета "Афганская зорька"".
Я смотрю тут некоторые граффоманством страдают - могут описать те или иные комические, интересные, трагические ситуации на игре.

Ну, например, как мы встретились с разведкой, начался обстрел и брат старейшины призывал помощь.
Отличная история от ЦРУ-шников могла бы быть про пилота.
Да и с прошлых игр есть что вспомнить, рассказать, но не в духе отзывов, а повествовательно ))

Поддерживаю полностью! Идея супер. Ведь действительно некоторые наши участники описывают свои похождения на уровне Ильфа и Петрова.

blesk-55
20.06.2017, 16:46
Для тех, кто не видел. У шурави в "ленкомнате" висела такая листовка.
91325

efemchuk
20.06.2017, 18:55
Якось я так написав, що суть всього напевно зрозумів тільки я сам, а інші образились на мої слова і підставили себе на місця описаних мною персон.
Розставлю трішки все по місцях.
-Повний фотодопуск УСІМ командам (одяг, озброєння, амуніція, взуття, окуляри і т.д.)! - я чомусь думав, що саме так і відбувалось, тому фоткався повністю і зі зброєю, переживав чи металеві механи заканають, а потім просто купив бойові рижики і запхнув в них внутрянку.
--Скорочення ігрового часу на ніч і початок другого ігрового дня пізніше (попередньо 1й день 12:00 до 01:00 і 2-й з 10:00 до 14:00). Раз не вмієте цінувати ні зусиль оргів
Напевно нічого не змінить.
Їздили ми в Вінницю, де гру організовували ФСУ сумісно з ЗСУ, так вот,-гра була нон-стоп 22 години, почалась о16.00 а завершилась о 14.00. Стартувало в суботу 84 людини, а в неділю на шикуванні було присутньо---84 людини!! Так до чого я веду, просто на тій грі були присутні бійці двох підрозділів ДРГ, під командуванням бойових підполковників, хлопці які відвоювали в Донецькому і Луганському аеропортах. Перед такими людьми ніхто не бажав вдарити обличчям в багно. До того ж , в суботу почався проливний дощ, і закінчився в недялю, тобто лив цілу добу, мокрі були не тільки труси, але і зброя мало в кого стріляла. Поспати за добу особисто мені вдалось 15 хв!!, думаю інші десь так само. При тому, що з п"ятниці на суботу через пізній виїзд і дорогу поспали всього 4 години, і того? за 2 доби 4години 15 хв.
Тому я хотів сказати, що присутність на грі від початку і до кінця і виконання всіх сподівань на тебе-це звичайна повага до інших.

Обсолютно підтримую, тим більше в кожному таборі були представники організаторів.

Те пятеро, сидевших, в позе лотоса — были мы. Я(дуканщик), старейшина, моя жена, вновь-обращенный в веру и брат старейшины, принципиально мирные на этой игре.
Вибач друже, що ти сам став себе підозрювати з моїх слів, але це були не Ви.
Я вже писав, що ми несли мир, школи, фабрики, заводи і багато іншого добра на віші землі, і тому ми не стріляли в беззбройних людей. Те, що ви кричали-так наздоров"я.
На сусідньому пагорбі якщо дивитись на нашу базу , то лівіше від ліску сиділи ТРОЄ, а один лежав з права зі зброєю і щось там вигукували, та і сама суть не в тому що вони кричали, а де. Тому я і написав, що шар не долітав, а справжня куля дістала б. Та зайди в ліс, вигукуй що тобі заманеться, -очі не бачать-палець на курок не тисне. А тут вийшло не маневр відволікаючий, а рєбячєство. Ми старались відігрувати поранення, убитого, а тут - шар не долетить та і ладно.
Пізніше ми спустились під покривом ночі і коли їх засвітили -ми їх розстріляли. В свою чергу вони не відігравши жодної з ролей вбитого чи пораненого просто встали і пішли на нашу базу щось виясняти.

мы подошли в 12:16, атаку обкурков опиумных закончили в 12:20, в 12:30 я был на Ромашка-1 ...
Саме так і було, різниця на моєму годиннику і годиннику Барми всього в 2 хв. І це при тому, що сам старт зсунули на годину. Ми просто були впевненні, що завершення буде о 14.00.

11)»Два ока це розкіш» - як написав efemchuk – це питання до кого?

Я так розумію, що воно адресовано винуватцям?

Надіюсь поставив все по місцях. Прохання не ображатись на написане мною попередньо, ібо написано було в емоціях і в бажанні вказати на недоліки, -спізнення, алкоголь, недотримання рольового, ігрового процесу і дрес-коду на грі.

Дякую за чудову гру.

Орест
20.06.2017, 21:05
https://image.ibb.co/jrohv5/Untitled_1.png

Директору центральної розвідки ближньосхідного регіону, Уільяму Джосефу Кейсі.
Звіт по результатам дії групи Дакота Два Нуль:

24.06.1986

14:00 Дві пари оперативників висунулися на позиції, для виконання завдання, по розвідці сил противника в регіоні. Групи були не озброєні, оснащенні тільки оптичними засобами спостереження і радіостанціями. За легендою, по пакету підроблених документів, вони були студентами Джалалабадського Університету, кафедри орнітології, які спостерігають в регіоні, за міграцією пташок виду Лятерме. Лідер групи висунувся в зону дії племен, для рекогностування їх баз і оцінки кількості моджахедів. Під час спостереження, на одну з груп вийшло відділення противника. Не маючи достатньої кількості часу, щоб повністю звернути позицію, оперативник Гаррі віддав оперативнику Меку рацію і записник з всією розвідінформацією. Мек вдало відступив на базу в Пакистані. Гаррі був затриманий противником з засобами оптичного спостереження, але підроблені документи і легенда зробили свою справу, його відпустили. Всю зібрану інформацію (кількість особового складу противника, кількість в нього кулеметів і іншого важкого озброєння, схему фортифікацій застави) передали зв'язковому в Пакистані (позивний Скаут).

17:00 Провели інструктаж по використанню РПГ-18 "Муха" для моджахедів в пакистанському таборі. Радянська зброя показала себе в всій красі: жоден з трьох навчальних екземплярів не зміг вистрілити, в виду тих чи інших виробничих дефектів. Рекомендується розпочати поставки M72 LAW.

19:00 Згідно завдання, провели обстріл села Таджиків з підствольних 40мм гранатометів. Після обстрілу спішно покинули район. Залишилися повністю не поміченими, підозра впала на пуштунів.

19:30 Приступили до виконання завдання по знищенню мінімум двох противників на малій заставі. Два оперативника висунулися на розвідку позицій, озброєні тільки пістолетами. Патруль з трьох солдатів підійшов до нас з застави і обшукав. Так як комуністи не знають, що кобуру можна носити на поясі не тільки ззаду чи збоку, а і спереду, на 11-ту чи 1-шу години, зброю під піруханами вони не знайшли. Один з патрульних зауважив, що десь бачив моє лице, але ввиду відсутності рації, вони не змогли передати мої данні з паспорту в штаб на перевірку. В зв'язку з цим, можна зробити висновок, що мої документи на ім'я Фарах Айдіда скомпрометовані. Після завершення діалогу патрульні повернулися до нас спинами, що дозволило витягнути пістолети і вбити двох з них. На жаль, в момент відступу від застави, попав під вогонь оперативник Мак.

21:30 Вирушили виконувати завдання по супроводу пакистанського представника на нараду племен. На місці зустрічі, нашим оперативником, була викрита засідка. Нараду вдалося провести під час бою, коли бійці нашої групи і загони моджахедів стримували противника. Було досягнуто домовленості, що всі племена в 00:00 проводять штурм головної застави. Пакистанський представник вернувся назад в табір неушкодженим.

00:00 Вийшли на підтримку атаки моджахедів. Планувалося штурмувати базу зі сторони Пакистану, поки основні сили застави, відволічуться на атаку місцевих племен з півночі і заходу. На жаль, повноцінної атаки моджахедів так і не відбулося. Базу обстрілюювали декілька розрізнених, малих груп союзників. Ми розуміли, що нишах 5 оперативників, це занадто малі сили, для взяття всієї застави. тому було вирішено завдати максимальної шкоди базі, в ідеалі, вибивши її командування. При підході до позицій ворога, нами було виявлено і знищено двох спецпризначенців ворога які діяли в тилах, перевдітими в моджахедів. Під прикриттям кулеметника і гренадера, які відволікати охорону на себе, три штурмувика з групи підповзли до окопів і почали зачистку. Цими трьома бійцями, були вичищенні всі окопи з східної і південної сторони застави, також вирізаний караул в центрі бази і закинута граната в палатку яка оцінювалася нами як командна.

25.06.1986

08:00 Отримали два завдання від зв'язкового. Перше полягало в ліквідації Аміра Таджиків, якого запідозрили в роботі на радянське командування. Друге і основне: пілот, якого мають передати радянским військам, в жодному разі не має вижити і вернутися додому. Також в ідеалі, має загинути і брат пакестанського генерала, на якого мали обміняти пілота.

09:30 Група прийшла в поселення таджиків і узгодили з їх старійшиною наступний план: таджики забирають пілота з пакистанського кордону, ведуть до себе в село. Там ми перевдіваємо агента ЦРУ в костюм пілота, а самого пілота перевдіваємо в місцевий одяг і залишаємо в селищі. Після обміну здійснюємо провокацію, під прикриттям якої перевдітий в пілота ЦРУшник вбиває супроводжуючих, зі схованого пістолета і відступає. Таким чином в нас в руках мали бути і справжній пілот і брат пакистанського генерала. Ліквідацію Аміра було вирішено провести під час провокації на обміні. Але саме Амір і поламав наші плани, заявивши, що не допустить ніяких провокацій. Він хотів здійснити чесний обмін, що не узгоджувалося з нашими завданнями по внесенню десталібізації в регіоні. Прийшлося імпровізувати: ми визвалися провести його групу до Пакистану. На підході до місця призначення, оперативники вихватили пістолети з-під одягу, перебили таджиків і ліквідувати Аміра. Далі ми ввели в оману пакистанців на кордоні, що це саме ми група таджиків і забрали в них пілота. Під час обміну, коли двоє полонених зрівнялися на лінії зіткнення, ми ліквідували їх зі стрілецької зброї.

https://m.io.ua/img_aa/medium/3664/60/36646048.jpg (https://g.io.ua/img_aa/large/3664/60/36646048.jpg)

А тепер від себе, а не від ЦРУшного альтер его :)
Таір, вкотре підтвердив мої переконання, що ти один з найкращих орагнізаторів ігр в Україні :) Бездоганний геймплей, ідеальний баланс чітких завдання і фріплею. По завданнях знову окреме велике дякую, за всю гру, з кулемету зробив тіко одну чергу в спину пілоту. Весь інший час орудував тіко пістолетом і ножем, як і подобало ЦРУшнику під прикриттям.
Традиційно дякую всім ігровим союзникам і ігровим противникам за адекватнійсть і дружню атмосферу. Було дуже приємно побачитися з людьми, з якими останній раз грали, ще рік чи два тому :)
Вибачайте за наш стиль гри, зі зрадами і стрільбою в спину, але таку сторону ми відіграємо. Розвідники які під прикриттям діють в іншій країні, і які мають чіткі завдання від свого командування, не можуть бути заручниками такого поняття як чесність.

P.S. Окрема сторона ЦРУшників на цій серії ще з 2012го, просто вона завжди в міру сікрєтна і не оголошується на форумі. Уільям Кейсі таке би не одобрив :)
P.P.S. Наявність одного-єдиного ПНВ в ЦРУшників було одобрено Таіром, після того як йому були надані пруфи, що в 80-х роках в американських збройних силах вже були ПВН не тіко 2+ покоління, а навіть 3го. Ну сорян, що тоді був настіко великий розрив в технологіях країн НАТО і Варшавського Договору.

Shamira
20.06.2017, 21:28
Я в теме афганских игр около 10 лет Посещала многие проекты. Сравнить есть с чем.

Говорила об этом на полигоне, напишу и тут. На антуражные проекты едут участники с совершенно разными сценариями для себя, с собственным представлением, как это должно быть правильно.
Особенность этой серии игр в том, что орги пытаются делать все возможное, для каждого реализовать себя и не помешать другому.
И что самое интересное, у оргов это получается. Действительно прослеживается гармония между всеми участниками.
Главным доказательством этому служит тот факт, что сформировался костяк постоянных участников, их рекомендаций и присоединение новых игроков.
Заметить эту гармонию могут только те, кто уже приезжал раньше и видит позитивные изменения в сравнении с ранними играми.
Новичкам, пока они не посетили несколько таких игр, остается только сравнивать с играми в своем регионе.

Но теперь многие из постоянных «гармоничных» участников позволяют себе маленькие слабости, в угоду собственному комфорту. Не исполнять правила, использовать запрещенные предметы, нарушать график и режим мероприятия. Это уже носит характер заразной инфекционной болезни! Я сама на этой игре позволила себе раннее совсем не приемлемые для себя самой вещи с мыслью, что на этом «неантуражном всеобщем шабаше» мое поведение уж никому не будет мешать.

То, что я написала совсем не касается того факта, что на игре я была одета и отыгрывала мальчика ученика Муллы. Этот персонаж был утвержден и согласован с организатором.

Мое «особое почтение» участникам, которые не представляют себя в Афгане 1985 г. без мобильного телефона. Уважаемые «решатели» безнес и семейных вопросов. Кому из окружающих интересно выслушивать ваши проблемы? Вы нас принуждаете это делать!
Дорогие фотографы. Ваши мобильные фото для всеобщей истории? Тогда прошу эти фото в студию.
А если эти фото, в очередной раз, для домашнего архива, тогда фотографируйте себя самого, дома, перед зеркалом. Ваш мобильный телефон перед моим лицом мешает мне погрузиться в атмосферу Афганистана.

Таир, ты не можешь забрать личную вещь мобильный телефон, но ты можешь вынести предупреждение и при следующем нарушении поднять вопрос о не допуске на игру.

Дабы вернуть НАС ВСЕХ, отбившихся от стада овец, обратно в рамки нашей гармонии, не вижу другого выхода, как создание «патрулей контроля» с последующим дисциплинарным наказанием (реальным, а не игровым).
Таир, хватит быть хорошим для каждого!!!
Хватит «труситься» за каждым участником, чтоб не обиделся и приехал в следующий раз. Если игрок не читает, не желает, не исполняет, тем самым мешая другим. Таир, не разрушай гармонию , которую ты со своей командой создавали так долго!

Уверена, организатор знает людей из постоянных участников, которые разделяют его взгляды на процесс. Людей, котоые не живут правилом «быть приятным и любезным для всех без исключения». Если нашлись кандидаты помочь с контролем дресс-кода и допуском, то найдутся и «контролеры» за соответствием на игре.

---------- Сообщение добавлено в 22:26 ---------- Предыдущее сообщение создано в 22:23 ----------

...
Так случилось, что после этой игры я пополнила ряды тех участников, которые прибыв на полигон, оказались в ситуации, когда некоторые игровые локации не были готовы совсем. Дождь помешал организаторам сделать их до дня игры, но дождь не помешал их строить участникам в день самой игры и даже в течении нескольких часов после старта. Я была последняя, кто не успел переодеться и до 15.00 бегала в спорт. костюме привязывая шатры. Потому что знала, если я сама себе «не построю» , остальную часть игры я проведу ее в обнимку с мат. базой, прячась от дождя в собственной машине.
Кто-то из участников привозил свои строй. мататериалы, а кто-то расчитывал на то, что взамен на игровой взнос, организаторы предоставят «крышу над головой». Правы и те и другие.
Кто-то смог привезти сухие дрова, а кто-то расчитывал, что орги дадут (ведь оплачен взнос). Правы и те и другие.
Стало хорошей традицией на играх-проектах предоставлять по возможности оборудованные локации, чай, кофе и даже плов (на многих афганских играх).

Вопрос «За что я уплатил взнос?»
Да, мы можем расчитывать что за на наш взнос, привезут и построят локации, будут сухие дрова (а не только договоренность с лесником, что можно рубить в дождь сырые ветки). По традиции афганских игр, хочется в холодную погоду, чай приготовленный оргами.
Но, дорогие мои, когда Таир на форуме спрашивал хотите ли вы кухню на игре, большинство молчали. Молчали и те, кто на этой игре хотели получить чай и кофе, взамен на свой взнос. Раз молчим значит нам все равно.

Я, оплачивая взнос, хотела бы получить готовое «укрытие от дождя», а не строить его сама, аккумулятор для освещения и музыки в кишлаке. Чай от организаторов в холодную погоду мне самой не нужен, но для остальных жителей таджикского кишлака не помешал бы.

---------- Сообщение добавлено в 22:28 ---------- Предыдущее сообщение создано в 22:26 ----------

....
А теперь благодарности…)))
Таиру и всем, кто помогал с учетом и вопреки негативным обстоятельствам, игра проведена, было дружно и сплоченно. Хорошая игровая атмосфера.
Как всегда, большую роль выполнил постоянный состав участников. Новичкам, я надеюсь, понравилось и вы будете с нами в будущем.

Сакуп, тебе отдельная благодарность, за всесторонюю поддержку моих идей в течении всего года и за твою помощь на самой игре!

Бум, Руда, Халиль, Сомбер, Фарик. Я уже не могу представить «свой Афганистан» без вашего участия!
Все старички и новички нашей локации, кого не назвала поименно, с вами у нас самое дружное и сплоченное поселение!
Спасибо мне и моему Шульцу! Многое из заготовленных идей реализовать не успели, зато будет что показать на сдедующей встрече.

SomberGrin [Дикі гуси]
20.06.2017, 21:35
Вибачайте за наш стиль гри, зі зрадами і стрільбою в спину, але таку сторону ми відіграємо. Розвідники які під прикриттям діють в іншій країні, і які мають чіткі завдання від свого командування, не можуть бути заручниками такого поняття як чесність.Орест, жодних образ. У кожного своя роль на грі. І зі своєю ви впорались дуже добре. :)

Руда
20.06.2017, 22:57
Для начала хочется сказать большое спасибо Таиру и всем организаторам, что не смотря на всю критику, которой по моему личному ощущению почему-то в любом случае больше, чем похвалы, вы делаете эту игру!
Раз уж так тут повелось, в страйкболе я тоже (страшно подумать!!) уже более 10 лет и эта серия игр единственная на которую я езжу живой декорацией, которой по факту и антуражности даже не особо-то можно с кем-то поговорить. :) Это можно объяснить моей нежной дружбой с Таиром или же все-таки той невероятной крутой атмосферой, которая царит на этой серии из-за людей, которые туда едут постоянно. Как сказал Таир - такая себе маленькая семейная игра.
Крайние игры были ну уж очень хороши и теперь, когда есть какое-то понимание, как это может быть круто, очень тяжело сделать и придумать на игре что-то такое, что сделало игру еще более крутой и запоминающейся.

К чему я это все пишу - к тому, что всегда можно стремиться к идеалу. Но в этом стремлении главное не потерять что-то необъяснимое главное, что делает эту игру такой, что каждый год, я одеваю платок и еду без оружия на страйкбол, чтобы быть симпатичным живым оформлением кишлака и дуканщика.

А теперь приветы и благодарности! Рада была увидеть Ореста и ко - вы все знаете и так, но, блин, нужно играть вместе чаще! :) Барма, сделали наше традиционное фото! ;) Ермак - тут сплошные эмоции, столько воспоминаний, рада тебе очень была! Нужно встречаться в августе!
Ну и, конечно, Шамира и Шульц, Бум, Халиль, Сакуп - без вас мой Таировский Афган просто невозможен!

Пы Сы и кратко по теме: пьяных не видела, сильно удивилась, когда прочитала, что такие были. Тем, кто проспал старт игры - ай-яй-яй, не нужно так больше. Переодетые ночные шурави - молодцы! Неожиданно, круто, понравилось! Предатели, смена веры, игровое воровство, ночные крики про Алешу и ишака - по моему мнению всему этому нужно быть.

Чапайтис
21.06.2017, 10:36
Всім доброго дня!

Свій відгук спробую зробити коротким, великий разпишу у "Афганскій стінгазеті"

Мені, як майже будь яка гра Афганської тематики - дуже сподобалось. Так само й усім хлопцям, що іхали зі мною. Так що велика подяка організаторам та гравцям за гру! Для мене це вже третя гра, та я і надалі планую приіджати.
У цьому відгуку зібрав коментарі одеських хлопців.

Трішки пропозицій Організаторам:
1) Я розумію ситуацію з погодою, але душмани заіджали так само як і ОКСВА, тобто могли ще до початку гри нормально так порахувати особистий склад, оброєння і т.п. Як на мене, так не має бути, тому що один із ключових єлементів ігор цієї серіі у тому, що до початку гри ніхто не знає склад супротивника (закрита регістрація). Хотілось бі, щоб на наступних іграх це було враховано
2) Пропозиція по ранковому під'йому особистого склада від тієї команди, яка прокинулась о 9-30 :(
На минилих іграх серії усі ОКСВА жили в ППД в палатці або біля неї. У шостій-сьйомій ранку комроти командував "Під'йом!" і всі були готові до гри за 10-15 хвилин після цього. Як на мене - це дуже правильний варіант, особисто у таких умовах, як цього разу - коли особистий склад виснажений погодними умовами.

Також кілька побажань до гравців:
1) Вбиті ножем одразу починають кричати або говорити "ааааа убїїїїїт ухажу". Не треба так. Вас вбили діверсійним способом? Будьте достатьньо мужніми щоб це прийняти і зробити висновки на майбутне, але не треба руйнивати діверсію.
2) Дуже багато гравців уходили на респ одразу після того, як в них влучив шар. Треба відігрувати цей момент - впасти (присісти), та почекати до кінця боівки, вона, в будь якому разі, не буде йти довше ніж 5-10 хвилин.

По коментарях:
хотів написати про вкрадений автомат)) Особисто для мене - це абсолютно нормально для ігор Афганськоі тематики, за особистою зброєю треба доглядати день та ніч))

Радіостанціі з карманів - це, мабуть, про нас. Наша группа знайшла американску станцію і один з бійців носив іі в кармані допоки не віддав організатору. Вибачаємось, що підпортили комусь враження своім зовнішним виглядом у цей період

От і все! До зустрічі усім!

BooM
21.06.2017, 11:20
то лівіше від ліску сиділи ТРОЄ
...ми їх розстріляли. В свою чергу вони не відігравши жодної з ролей вбитого чи пораненого просто встали і пішли на нашу базу щось виясняти.

Гыы... а може то вы своих переодевашек постреляли ))

Veter-tayfun
21.06.2017, 14:34
Огромная благодарность организаторам и участникам игры.
Организаторы нас собрали дали вектор движения, участники сделали игру. Сделали ее себе и своему товарищу.
За что всем огромное спасибо. Спасибо моим саперам, спасибо Грому и его маленькой но гордой выносной заставе. Спасибо Блеску, Тимуру и всем Сфинксам, спасибо СК-45, Ликантропам и Одесситам. Спасибо пуштунам, таджикам и ихним "заклятым")) друзьям ЦРУшникам.
Отдельная благодарность не боевым персонажам, которые приехали без приводов, отыгрывать мирных тем самым наполнив игру особым колоритом. Руда, Шамира, Халиль спасибо вам.
Так получается, что на этих играх встречаешься с людьми которых не видел кого год кого два, а кого и четыре года. За что отдельное спасибо этим играм и их организаторам.
91331

efemchuk
21.06.2017, 14:59
Гыы... а може то вы своих переодевашек постреляли ))
нєа, вони там пів години сиділи, точно не свої :)

Tair
22.06.2017, 12:25
Дякую всім хто приїхав на гру. Всім хто сприяв її проведенню будь-якими способами!

Нажаль ця гра робилась при деяких форс-мажорних обставинах, про які взнавалось за 10 днів, до гри, за 8, за 6, і 5днів, за 2-3 дні і навіть в перед день самої гри. Частина цих форс-мажорів сугубо моя вина (що не проконтролював) частина об’єктивних причин – від мене нажаль не залежних. Починаючи від ігрового міномета і доставки речей на полігон, закінчуючи штабними наметами для ОКСВА і юртою для таджиків. І це не всі негативні фактори які сипались на голову...:-(

Дощ теж вніс корективи. І як написала Шаміра що дощ не завадив ставити гравцям (12-15 чол.) кішлак, він реально завадив ставити 3-м людям які мали бути на сторожі Пакистану, загального складу речей. Далась в знаки нестача людського ресурсу. Але це хороший урок на майбутнє!:)

Зрештою, всі ці мінуси хоч і були – довели те, що якщо організатори роблять фундамент – будинок все таки будують гравці, своїм відіграшем, ставленням до ролі, поведінкою, адекватністю і т.д. І я від себе дякую, що ви цей будинок «побудували» на не зовсім «міцному» фундаменті!

Тепер по подяках, щирих подяках за допомогу та сприяння:
Дякую Ігору (БЛЕСК-55) за керування заставою і силами ОКСВА. За допомогу у написанні сценарію, його коригуванню визначенню основних локацій і т.д. За постійну підтримку у проведенні гри!
Дякую Волинські та Володимир-Волинській організаціям воїнів-афганців, за допомогу різними бутафорними речами, раритетними в даному випадку, за допомогу у «заправці» автомобіля співорганізатора БЛЕСК-55 на полігон і назад.
Дякую місцевій владі Радивилова в особі Голови (Карапетяна М.А.) та його заступника (Пастуха О.В.) за дозвіл у проведенні цієї гри, за листи відповідним органам про сприяння, за подарунки учасникам гри.

А зараз усім моїм друзям та колегам, знайомим і не знайомим до гри ВЕЛИЧЕЗНА ПОДЯКА ТА ВДЯЧНІСТЬ–

Таджики
-Бум - кращий старійшина таджиків. Мирне життя було справді мирним, відносини, вирішення конфліктів та проблем (ігрових).
-Халіль - ти кращий дуканщик східно Афганістана. І коли в тебе нічог оне можна купити з ціною за апельсин у 200 тис. афгані, а зрештою за 500 афгані візьмеш 2 - головне поторгуватись! Дякую за твою класн овідіграну (як завжди) роль!
-Руденька - дякую що ти була на грі. Я тобі казав - коли ти є мені спокійніше :)
-Шульц і Шаміра - за муллу за "хлопчика" Шамірана - справжня прикраса цієї гри. За відіграш ролі і створення атмосфери кішлака. Окрема подяка за маково соломку, дуже красиво і що важливіше в ігровому процесі - вписалось як найліпше (шкодую за 1 втрачений екземпляр на грі).
-СомберГрін - лідер бойового крила таджиків. Гарно відграна своя роль і створення образу справді войовничих таджиків, а не просто мирних місцевих із зброєю. Дякую що приїхав!
-Дімон - не бачив тебе за роботою в курильному домі, але чув, що "обкурені" булі всі хто заходив!
-ДЯкую 13-му і Бодіку Асану за додаткову плівку і дощовики які ви оперативно доставили на полігон і за вашу участь в грі.
-Чудово порадували хлопці з Тернополя на чолі із Семеновічем. Адекватні і толкові! Радий знайомству. Особливо вразив ваш воїн алахху із дробовиком, який вночі положив в окопах 2 чи 3 шураві!!!
-Подяка командам та окремим гравцям таджикам - що ви були грали, і вели себе адекватно!

Пуштуни
-Барма - ти як один із маліків Хана пуштунів - рулиш процесами які інші певно не потянули б!
-Єдік - ти файно граєш пуштунського лідера, от тільки до мулли тобі треба потрапити))) Класно зроблена обстановка в кочів"ї, твій хансський трон-лежак і т.д. Підготовка твоїх воїнів на вищому рівні!
-Бобас - скучав за вогаїном з минулої гри, особливо коли у Пакистані кіпятив звичайну воду на вогнищі. Не забудь йог онаступного разу.
-Гасс і твій швагро - не знаю як ти зі своїми колінами там ходив, але завдяки твому родичу гра набула статутсу міднародної :))
-Галадранец і Фаргус - нажаль цьог оразу я не був у казіно, тому не можу сказати, що там було (це інші можуть) - але знаючи, що ви там є -було спокійніше за ту сторону!
-Косс, мусульманські лікантропи, нікітон та інші - дякую за ваш відіграш. За ваші місії, яких справді було багато, але ви умудрялись їх виконувати!

ОКСВА
-Блеск-55 за командування і суміщення 2-х ролей! Адекватність та вчасність виконання завдань і коли треба імпровізації!
-Сфінкси - як завжди, і на шикуванні я це сказав - ви прикраса радянської сторони! Все чітко ,ясно, дисципліновано і без лишніх розмов. Тімур - класна в тебе команда!
-Лікантропи. Можливо через "випадання" вашого командира, трохи зіграли не так як неймовірно минулого разу! Проте, втримати в оточенні виносний пост вночі - вартує ордену героїв!
-ВІК "Сарбоз" дякую за приїзд. Вибачаюсь, за трохи важкі місії як на ваш особовий склад, але не знав, що вас приїде в 2 рази менше!
-Команда "Сафар"- Одесса. Дальня дорога, не ті очікування (моя вина)за щось прошу розуміння, а щось і не в моїй владі. Добре зіграли, проте ваш рівень в рази вищий як і можливості як розвідників-десантників. Дякую що приїхали і зіграли!
-СК 45 (Ворон, Мітя ,Аргон, Ігл, Ангел, Месер). Подяка за допомогу у п"ятницю, із заставою, водою, доставкою і всім іншим. Окрема подяка, що ганяли як дикі пси по всій території! Справжні розвідники!!!
-Вітер-Тайфун - ти приїхав - ти зіграв - ти показав клас- показав дисциплдіну та виконання завдань! Дякую друже!
-Хлопці шураві ког оне згадав - ви молодці!
Але до всіх ОКСВА не "крадіть" зброю один в одного, не перегинайте палку із самоволками і не послухом командирів - це всетаки гра, але на реальних подіях, тому знайте міру у різних "шабашах".

"ЦРУ-шніки"
-Молодці!!! Виконання завдань, імпровізація, хитрість та тактика - Оерест і Ко - шикарна роль яку була відіграна бездоганно! Сплутали карти всім- навіть мені :)))

Окремо:
Дякую, Дервішу який налазився по полігону а потім ще і відіграв скупника макової соломки та відіграв так, що часом здавалось, реально продавцям голови відріше :))) Пілоту (Філ) який зіграв свою маленьку роль пораненого, закатованого пілота-шураві і ще отримав чергу в спину з кулемета.

Дякую всім, перепрошую, що частково не виправдав сподівань по грі (особливо після минулої), але збіг деяких факторів, погода, форс-мажор та деякі інші ньюанси - дали те, що маємо. Проте похвала, і критика і побажання прийняті, щось буде реалізовано, щось забрано, щось вдосконалено, щось переглянуто!

Найбільш епічні та масштабні моменти – які хочеться пережити знову і які дуже врізались у пам’ять:

Сходка, вірніше сам процес руху на неї, коли 30-35 духів, широким фронтом спускались вниз до місця зустрічі. Це було як в кращих голлівудських фільмах. Це ж стосується і проведення і коригування планів під обстрілом на цій сходці.

Процес розмінування Вітром кішлаку та прилеглих територій. Сидячи на горі було таке враження, що там реально хтось закопав якийсь фугас!

Вихід сил роти із застави на «прочуханку» до пуштунів на другий день. Це масштабно, сильно і страшно – потрапити під такий каток. Ця картина руху вверх до пуштунів яка залишилась на фото –доводить масштабність операції.

Переодягненні «грушніки» в духів, від них сам 2 рази постраждав, і купа інших правовірних. Вони внесли таку плутанину, що всі духи дивились один на одного із підозрою та острахом. Повний треш від такої задумки, яка вдалась через майстерність шураві і через відсутність координації серед племен. Шикарно задумано і реалізовано! Браво Шураві!

Коли у кішлак прибігли 4 пуштуни із Гашишем. А сомбер їх відганяв, вони потрапили у бій із шураві, а потім сомбер не витримав і каже -"якщо ви не покините кішлак, я зараз вас сам всіх перестріляю!" :)) І ті побігли далі!

Таких багато ,це перші які найбільше згадались.:grin:

п.с. Дякую усім хто приїхав, хто відграв, командирам сторін, окремим гравцям, але тільки спільно і разом ми змогли "побудувати цей будинок" на тому не зовсім досконалому "фундаменті" якій був! Низький мусульманський уклін вам мої друзі!!:)))))

-PILOT-
22.06.2017, 14:21
Кстати, ГАСС, ждем фото в студии, там должно быть их очень много....

Makedonsky
22.06.2017, 18:13
Ещё яркое воспопинание как Мазур заполс в заставу и начал расстреливать из спрингового дробаша окопы.
Мы были очень удевлины.

gasolin
22.06.2017, 23:29
Кстати, ГАСС, ждем фото в студии, там должно быть их очень много....

GAS. Фоток много не буде, будет видео ролик. Как раз монтируется .

Fish2102
23.06.2017, 03:34
Всем Привет) Потратил эту ночь вместо сна, на перечитывание комментариев, и монтирования видосика, ну что ж...

Я вам вот что скажу:

В общем все супер, Афган - это Афган! На сегодняшний день это единственная игра такого формата, поэтому я ее обажаю!
Готовится я к ней начал где за месяц.

По поводу замечаний, мне как и всем тут не понравилось преждевременное окончание игры на второй день. Мне не очень понравился дождь, и в следствии чего крайне малая активность противника ночью!

По поводу предложений: конкретно по поводу выкриков, я только! особенно ночью! очень антуражно, захватывающе, да и в общем веселило! Я только ЗА!

Во все остальные вопросы лезть не буду! Мне было классно!

Вот маленький (17ти минутный) видосик. Видалено модератором

Шановні парафіяни, не 1 раз було сказано про те що різні "релігійні" моменти повинні залишатись за кадром.
Відео чудове, але з 12 по 14 хвилину порушує вище згадану домовленість.
Виріжте ці 2 хвилини, будь ласка.

Sakup

-PILOT-
23.06.2017, 05:24
Нет Відєо (це відіо видалено через велику тривалість) обідно Да?!

Fish2102
23.06.2017, 08:54
Нет Відєо (це відіо видалено через велику тривалість) обідно Да?!

Уже все есть)

Oleh
23.06.2017, 09:01
"Це відео не доступне."

Fish2102
23.06.2017, 09:14
"Це відео не доступне."

Сейчас доделаю.. Эти сраные авторские права... на фоне песня играет, еле еле слышно.. все нельзя!
сейчас подредактирую.

Логар
23.06.2017, 09:50
Гра прошла вдало, що підтверджує один єдиний факт: Проект зростає та стає на ноги! Це радує! З рештою погоджуюсь на 100% з Шамірою, але сподіваюсь це все буде враховано організаторами у наступному разі. Дякую всім хто зробив цю гру і хто приїхав на неї!

gsa_64
24.06.2017, 23:56
Спасибо всем за игру.
Оценки ( как некоторые) выставлять не буду, скажу только, что от игры ожидал большего.
Тут мои фото - https://drive.google.com/open?id=0B0hSDUmxSwIGQlpYa09ST016aTQ

Пиф
26.06.2017, 00:53
Всем спасибо за рекон, все было классно. Если не забуду опишу эмоции в другом посте.
Рад был познакомится с новыми парнями, встретить старых друзей!

UPD:
Чапайтис и я словили 2 клещей.
Если кому будет полезно:
правильно достать клеща(способы в интернете)
клеща сохранить в сосуде.
отправить в лабораторию на анализ( в одессе нам стоило 600грн за клеща)
купить Азимед для профилактики Боролиоза (пить 5 дней по 1 таблетке)- совет инфекциониста
ждать анализов
смотреть на olx.ua дешевые места на кладбище для братских могил)))

BarmaLINI
26.06.2017, 08:52
UPD:
Чапайтис и я словили 2 клещей.
Если кому будет полезно:
правильно достать клеща(способы в интернете)
клеща сохранить в сосуде.
отправить в лабораторию на анализ( в одессе нам стоило 600грн за клеща)
купить Азимед для профилактики Боролиоза (пить 5 дней по 1 таблетке)- совет инфекциониста
ждать анализов
смотреть на olx.ua дешевые места на кладбище для братских могил)))

тоже снял клеща - сзади с поясницы

-PILOT-
26.06.2017, 17:36
Незнаю OFF 12 cделал свое дело, ночью даже комары не мешали, хотя я спал вообще под навесом.

GAladraNEC
27.06.2017, 17:59
Прошло уже достаточно времени с момента проведения игры и можно написать отзыв.
Таир, огромная тебе и твоей команде благодарность за огромный труд для создания этой игры, как ты выразился «фундамента». Игра прошла хорошо, я бы даже сказал – отлично.
Рад был видеть старых знакомых! Пилот и Барма – надеюсь вы будете и на современке в лагере пуштунов и будете управлять племенем.
МастерШульц – реально было интересно и познавательно в школе, да и сам образ мулы заставлял как-то по другому себя вести.
Жаль, что не получилось увидеть поле маковой соломки.

Каких-то замечаний по процессу игры – нету, но признаюсь, мне игра не зашла (с первых минут как зашел в лагерь и начал обустраиваться). Сделать игровой дом таким как я его видел не получилось из-за дождя, наверное, из-за этого и расстроился.
Настольные игры тоже как то не пошли, поэтому вместо меня играл уважаемый гроссмейстер старейшена Пилот и Фаргус (который мне должен осла, потому что проиграл кучу моих денег).
Но! Зато я настрелялся (на удивление и днем и ночью). Очень порадовали ребята с трассерами на ночной, аж дух захватывает.

У меня, правда, одно замечание – это всеобщее расположение баз. Не одинаковое по дистанции между собой.

Скупой получился отзыв. Если что из пожеланий надумаю, то напишу.

п.с. мой товарищ по оружию привез домой лишний аккамулятор LiPo на 7,4V, 1000Am, по вопросам возврата пишите в ЛС)
п.п.с. так же мой товарищ просит видео резни (5 шурави вели одного брата в комендатуру, а он троих зарезал :D )

Oleh
29.06.2017, 22:34
Відео:
https://www.youtube.com/watch?v=qFHiG-r4JXg
https://www.youtube.com/watch?v=rRc-DG6J6H8
https://www.youtube.com/watch?v=uRicIZfqlW8
https://www.youtube.com/watch?v=5QKIPnzq-PY
https://www.youtube.com/watch?v=eYTNOx-pyWs
https://www.youtube.com/watch?v=cpH3IBgqdYo

gasolin
06.07.2017, 23:44
https://www.dropbox.com/s/kzek16iioguy9zh/MilSim - Afgan.mp4?dl=0 Nemnogo video.

---------- Сообщение добавлено в 23:37 ---------- Предыдущее сообщение создано в 23:26 ----------

https://www.dropbox.com/s/p0nrctt1c2d2r7n/DSCF4035.tif?dl=0

HQ photo.

---------- Сообщение добавлено в 23:44 ---------- Предыдущее сообщение создано в 23:37 ----------

Download directly from Dropbox

-PILOT-
07.07.2017, 20:43
У меня только одна фотка открываеться

BarmaLINI
08.07.2017, 04:18
У меня только одна фотка открываеться

аналогично :( можно ли дать ссылку на весь альбом ?