Хлопці, а може давайте не будемо піднімати суто націоналістичні питання стосовно "окупантів", і патріотичного "суто уряду ". який дійсно зробив все щоб держави не було, я розумію, що там сиділи патріоти, які боліли за українську держави, проте, чомусь. більшість населення її просто не підтримало (більшовицькі ідеї я тут навіть не пригадую). Досконалого дослідження бію під Крутами досі не проведено, за вийнятком чудових воплів про те, що їх там "300 як скло, товариства лягло", проте втрати дійсно ставили близько 40-80 бійців. Щодо того, що вони нібито затримали на добу, ви беріть до уваги, що БТР та БМП тоді не було, основними засобами переведзення військо були залізниці, а ось їх як раз і найпростіше перерізати... Зими тоді тако були дещо холодніші ніж зараз...
Називати "бандою" дивізію, яка за різними джерелами нараховувала від 2780 до 6000 бійців також якось неправильно, а? Особливо враховуючи, що це був не зброд, набраний (а точніше примусово зігнаний в війська), а досить злагоджене на добре організоване військове з'єднання з артилерією та кінним підрозділом.
Виникає питання, чому таке потужна сила просто не вибила вщент захисників отієї висотки під Крутами? Чогму не перемолола їх артилерийським вогнем та не покрошила шаблями кінноти? А на мій погляд, тому, що Муравйов просто вирішив не класти просто так своїх бійців заради мікроскопічного тактичного успіху над купкою юнаків, які через кілька діб просто втратили би боєздатність через нестачу боєприпасів та їжі.
Юнаки та війська яки там трималися - дійсно герої, проте чому зараз вважається що вни любили Україну білье ніж рядові чевновоармійці Муравйова (до тогож набрані у східних областях України)? А ось керівництво УНР як найменш я можу назвати некомпетентними політичними авантюристами, дії яких призвели до ситуації, що склалася.
Доречі, а звідки інформація про петроградських та московських бійців Червоної Армії? про матросів я ще можу зрозуміти - все ж море, де стояв потужний військовий флот, не так далеко...
Р.С. Свого часу я навчався у військовому ліції ім. Героїв Крут.