Chapter 2. Brown Squares, Grey Squares!

FOB американських збройних сил в прикордонній зоні ведення дій виявився невеликим укріпленим районом з добре захищеним периметром і єдиним контрольованим в’їздом. З центральної вишки спостереження добре проглядається рівнинна територія аж до Сільвано-Норманського кордону. Видно нафтові вишки, залізно-дорожню станцію, що давно перестала функціонувати через закриття кордону і прилеглі будівлі. Якщо я не помиляюся, фабрика європію знаходиться десь серед них.

Мені пощастило прибути на базу раніше за основні сили, а тому я маю час обійти все довкола і зробити пару знимків, стараючись не заважати малочисельному персоналу обслуговування і охороні.

За годину прибуває транспорт з основними силами американських військ. Солдати квапливо розвантажують амуніцію і стараються обжитися в їхньому «домі на наступних декілька діб» якомога швидше. Полковник Покальчук підганяє всіх, командуючи в мегафон. Попри всю цю біганину, я намагаюся розпитати рядових військовослужбовців про їхні справи і задачі, що вони отримають.

З коротких розмов мені стає зрозумілим, що більшість солдат не зовсім володіють інформацією про операцію і очікують бріфингу від командування. Для багатьох це звичайна місія, де потрібно соєю присутністю забезпечити порядок на об’єкті і унеможливити виникнення будь-якого конфлікту. Є і такі, для яких це перша справжнє бойове завдання, вони переживають, але кажуть, що довіряються командуванню.

Також я взнав, що морська піхота не терпить, коли їх називають армійцями. Вони – піхота … морська! Взагалі серед військовослужбовців присутні ось такі ідеї, що мотивують їх, гартують бойовий дух і скріплюють в пилу бою. Кожен гордиться своїми родами військ і своїми побратимами. Існує і деяка неприязнь до інших, наприклад тих же рейнджерів. Піхотинці піджартовують над ними, кажуть, що «сірі» - несправжні воїни. Натомість, американські рейнджери саркастично усміхаються у відповідь і говорять, що «за піхотою все потрібно доробляти» і справжню роботу виконують саме вони. Такі жарти додають до загального бойового духу, але жодним чином не впливають на стосунки в бою. Адже коли над головами свистять кулі і в повітрі висить густий запах пороху і диму – всіх об’єднює єдина ціль, колір форми стає єдиним через пилюку і бруд, шеврони покриваються шрамами, межі родів військ стираються і кожен надіється на дружнє плече товариша, що в відповідальну мить прикриє спину …

Через деякий час відбувається бріфинг. Полковник пояснює ціль операції:

«Всіх вітаю, піхотинці і солдати! Ми з вами тут і у нас є завдання – забезпечити порядок на об’єкті – фабриці по синтезу європію, що знаходиться неподалік від FOB і практично на самому кордоні з Норманією. Буш [ред. Джордж Буш, екс-президент США, полковник всіх президентів називає Бушом] хоче, щоб ми допомогли Сільванському Королівству і забезпечили порядок. Я – головнокомандуючий силами морської піхоти США і всі коричневі квадратики» підпорядковуються мені! Я – ваш командир на наступну добу, ваша мама, тато і старша сестра! «Сірі квадратики» отримують накази напряму від Буша, а наказ для них станом на теперішній момент – зайняти базу і організувати її оборону в той час, коли піхота здійснюватиме охорону фабрики. І щоб коли я повернувся, на флагштоці високо висів прапор США!

Тепер по завданню. Ми з піхотою відправляємося в пекло! Очікується атака зі сторони Норманської території. Їхня ціль – готові синтезовані взірці європію, що нібито виробляють за новою технологією на фабриці. Нам необхідно зустріти ворога і протриматися якомога довше. Експериментальні взірці мають бути благополучно вивезені з фабрики по закінченню всіх необхідних процедур, скільки це займе часу – невідомо. На фабриці присутні контрактники з BlackWatch і Irish Legion, їхня задача - захист учених, думаю, хлопці нам доможуть відбитися, якщо їх крім грошей цікавлять їхні цілі жопи».

Останні слова полковника викликають здивовані погляди серед рядів і перешіптування. Зовсім недавно всі були цілком впевнені, що ніяких агресивних дій зі сторони Норманії не очікувалися, аж раптом виявляється, що командуванню відомо про готовність противника проводити атаку. Я здивований не менше за людей у формі. Як би тепер з цієї всієї історії вибратися живим. У мене виникає думка залишитися на базі і не ризикувати своїм життям, але керівництво журналу мені не пробачить втрачену можливість задокументувати активні військові дії, до того ж я уявляю собі масштаби гонорарів за цінні кадри. Вирішено – я вирушаю з морською піхотою на завдання і постараюся не спіймати ворожу кулю.

Через декілька хвилин вже всі готові вирушати, фабрика знаходиться всього лиш за декілька кілометрів, а тому приймається рішення пішого марш-кидка, щоб зайвий раз не привертати увагу. Декілька підрозділів американської морської піхоти залишають FOB у розпорядження рейнджерів і аірборнів, здійснюючи ходу назустріч смерті …

Попереду мене чекає найдовший день в моєму житті, декілька безкінечних годин в самому серці бойових дій кардинально змінять мій погляд на цю війну …

[ далі буде ... ]